Garanciákat kér Mokánszky Zoltán, hogy ne értékesíthessék tovább a városi ingatlanokat

Ismét a közösségi együttélés szabályainak módosításával, valamint a városi ingatlanok értékesítésével foglalkozott Mokánszky Zoltán, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője. A csütörtöki sajtótájékoztatón a fűnyírás mellett a lakáseladásokkal kapcsolatban arra kérte a város vezetőit, hogy módosítsák a rendeletet úgy, hogy ezeket az ingatlanokat ne tudják tovább értékesíteni. A városháza reakciójában arról ír, hogy csak azok vásárolhatják meg ezen lakásokat, akik legalább öt éve élnek benne és fizetik a bérleti díjat.

A képviselő először kifejtette véleményét azzal kapcsolatban, hogy a testület júliusi ülésén nem fogadta el a Pest Megyei Kormányhivatal törvényességi észrevételét a közösségi együttélést szabályzó módosításról. Mint korábban mi is megírtuk, a lakosságnak az ingatlanja előtti területet az úttestig kell karbantartania.

Mokánszky Zoltán emlékeztetett arra is, hogy míg az ülésen néma tiltakozással élt a lakosság, addig a közmeghallgatáson többen is szót emeltek a döntés ellen. Felolvasta az egyik tiltakozó levelét is a Berkes András utcából, Vogel Csaba Matkovich Ilona polgármesternek írt az ügyben. Ebben azt kéri, hogy a városvezető tájékozódjon a helyszínen, ahol több fenyőfa is van az utcában. Illetve arra hívta fel a figyelmét, hogy a korábban az utcában járt alpolgármester tegyen eleget azon ígéretének, hogy terv készüljön az utcai fák karbantartásáról.

A másik téma a városi ingatlanok eladása volt. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott a politikus, hogy elkezdődött a város kiárusítása.

„Felmerül a kérdés, hogy miért kellett módosítani a rendeletet? Kinek az érdeke a módosítás? Miért a gazdasági és városfejlesztési bizottság dönt átruházott hatáskörben a lakások elidegenítéséről? Miért adja át ezt a hatáskört a képviselőtestület” – tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy csak a várost vezető koalíció tagjai ülnek a szakgrémiumban.

Hiányolja Mokánszky Zoltán, hogy a döntésben nem szerepel garanciális elem, amely azt garantálná, hogy a megvásárolt lakást ne lehessen azonnal tovább értékesíteni.

„Ez a rendelet spekulációra ad lehetőséget, ellentétben a korábbi rendelettel” – emelte ki. „A rendelet módosítása hosszútávon a város költségvetésére is kihatással van, ugyanis a bérleti díjak el fognak maradni. Nem utolsó sorban pedig csökkenni fog Vác vagyona” – tette hozzá.

Mokánszky Zoltán végül a kormánypárti képviselők nevében felszólította a „szivárvány” frakciót és a polgármester asszonyt, hogy a következő testületi ülésen garanciális eszközökkel módosítsák a rendeletet.

A városháza másképpen látja

„Sajnálatos, hogy Mokánszky Zoltán nem kilenc éves alpolgármestersége alatt foglalkozott ennyit a város tulajdonában álló bérlakásokkal. Akkor valószínűleg elkerülhető lett volna az, hogy a több mint négyszáz ingatlan harmadát összességében 80 millió forintos tartozás terhelje, az állomány jó része pedig erősen leromlott állapotúvá váljon” – írja reakciójában a városháza.

A lépéssel a tisztességes, jól fizető bérlőknek biztosít lehetőséget a város. A bevételeket részben a meglévő, de a Mokánszky Zoltánék által elhanyagolt ingatlanok korszerűsítésére fordítja az önkormányzat.

„A városvezetés épp elég garanciát biztosít azzal a spekuláció elkerülésére, hogy a bérlakásokat csak olyanok vásárolhatják meg, akik legalább öt éve az ingatlanban élnek. Így nem fordulhat elő az a gyakorlat, mint számos kormánypárti vezetésű településen, hogy valaki csak azért válik bérlővé, hogy aztán hónapok után megvegye és jelentős haszonnal tovább adhassa az önkormányzati lakást. Az előző városvezetés az elmúlt kilenc évben ilyen megkötés nélkül értékesített önkormányzati bérlakásokat” – teszik hozzá.

„Sajnálatos, hogy Mokánszky Zoltán saját alpolgármestersége alatt nem féltette ennyire a város vagyonát; felügyelőbizottsági tagságért milliós nagyságrendű pénzt vett fel törvénytelenül, miközben Váccal fizettette meg több százezres luxusrepülőzését. Ez a hozzáállás minden bizonnyal összefügg azzal, hogy a városkasszát félmilliárdos tartozásállománnyal adták át tavaly.

A zöldfelületek tisztán tartásával kapcsolatban a város vezetése többször hangsúlyozta: a fák gallyazása továbbra önkormányzati feladat marad. Azok, akik önhibájukon kívül nem tudják elvégezni a munkálatokat, az ingyenesen hívható zöld számon (06-80/890-020) kérhetnek segítséget.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments