Hétfőn megkezdték a kerékpárút egy szakaszának szakszerű felújítását

Ilyen nagyságrendű felújítás még nem volt a váci kerékpárutakon. Az érintett szakaszok ezen gumiszaggató hibái nem újkeletűek, több éve ismert, kezeletlen problémákról van szó; az előző képviselő-testületben két frakciótársunk szinte minden évben javaslatot tett ezen szakaszok mielőbbi felújítására, de nem értek célba javaslataik – mondta Matkovich Ilona polgármester a Buki tó feletti szakaszon folyó munkák helyszínén, ahová elkísérte a város mindhárom alpolgármestere: Ferjancsics László, Inotay Gergely és Kiss Zsolt is, s ott volt Kászonyi Károly, a körzet önkormányzati képviselője is.

A városi kerékpárút-hálózat két legrosszabb szakaszát érinti a felújítás, mindkettő a Duna menti kerékpárúton található. Az egyik az Árok utcától a kisváci horgásztóig, lényegében a Boronkay iskolai alatti szakaszt érinti, a másik az Építők útjánál lévő a Felső-Gombás patakon átívelő kerékpáros híd utáni, a Buki tóig húzódó rész.

A felújítás elvégzése tavasz közepére volt tervezve, de járványhelyzet közbeszólt. Emiatt lehet csak most, a kerékpáros szezon közepén dolgozni, de úgy ütemezték a munkákat, hogy hétfői kezdéssel, tehát a legkevésbé forgalmas időszakban haladhassanak a munkák – hívta fel a figyelmet a polgármester.

A munkák összértéke meghaladja a 10 millió forintot, a balassagyarmati kivitelező szerint három nap szükséges számukra a befejezéshez. A felújítás közel ezer négyzetméteren történik meg, amely több mint 300 folyóméternyi kerékpárút szakaszt jelent.

„Nem hibajavításról van szó, a felgyűrődéses részeken az út szerkezetéhez is hozzá kell nyúlni, és ezt követően lesz a nagygépes aszfaltozás, majd a forgalomtechnikai jelek felfestése” – mondta Matkovich Ilona.

A felújítás azért valósulhat meg, mert az új városvezetés más szemlélettel áll azokhoz a beruházókhoz és vállalkozásokhoz, amelyek építési szabályok módosítását kérik. Mivel ez az adott környékre hatással van, ezért infrastrukturális fejlesztések, felújítások előírása mellett, vagy egy konkrét összeg befizetése esetén engedélyezi a város a változtatásokat. Ezzel mind két fél jól jár, de leginkább a város polgárai, akik így olyan esetekben is segítséget kaphatnak, amelyre egyébként már régóta várnak, de nem volt rá pénz. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments