Kutatás bizonyította, hogy a szúnyogok nem képesek terjeszteni a koronavírust

Hiába csípnek meg egy koronavírus fertőzöttet a szúnyogok és szállnak rá egy másik emberre, a vírus attól még nem kerül át – írja egy kutatásra hivatkozva a hvg.hu.

Több mint 13 millióan fertőződtek meg, és csaknem 600 ezer beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával mind több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat. (Igaz, több helyen már ismét szigorításokat vezettek be.) Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.

A szúnyogok, illetve csípésük révén biztosan nem lehet elkapni a Covid-19 betegséget okozó vírust – ez a legfontosabb üzenete annak a kutatásnak, amelyet a három leggyakoribb szúnyogfajta vizsgálatával végeztek amerikai kutatók.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Több mint 250 ezer ember küzd demenciával Magyarországon - Egyedülálló képzéssel segíti a betegeket ápolók munkáját a Johannita Segítő Szolgálat

Az IFL Science cikke szerint a tudósok az Aedes aegypti, az Aedes albopictus, és a Culex quinquefasciatus fajták segítségével kutattak azután, vajon a szúnyogok is terjeszthetik-e a koronavírust.

A szakemberek azt találták, hogy a szúnyogok nem képesek a patogén (ez esetben a világjárványért is felelős kórokozó) hordozására, így pedig továbbadni sem tudják azt. Azzal tehát, hogy rászállnak egy fertőzött emberre, és onnan egy másik, de egészséges személyre, a vírus nem kerül át.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már korábban is hangsúlyozta, hogy a szúnyogok aligha képesek terjeszteni a koronavírust. Az elhangzottakat most már tudományos vizsgálat is igazolja. A vonatkozó tanulmány a Scientific Reportsban jelent meg. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments