Megújulnak a Hétkápolna kegytemplom üvegablakai

A Vác-Hétkápolna Mária kegytemplom üvegablakai restaurálásának I. üteme az EGYH-KCP-19-1161. pályázat keretében valósult meg. Ennek köszönhetően, a közelmúltban jelentős önrész felhasználásával megújultak a kegytemplom üvegablakai – számol be a Váci Egyházmegye honlapja.

„A Vác-Alsóvárosi Plébániahivatal 2018-ban sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. egyházi célú támogatására. A Vác-Alsóváros Plébániahivatal dr. Varga Lajos váci segédpüspök, plébános atya vezetésével három darab üvegablak restaurálását rendelte meg Czifrák László szilikát restaurátor művésztől.  A Váci Egyházmegyei Ifjúsági Iroda munkatársai és Kovács József atya, Vác-alsóvárosi segédlelkész lehetőségeikhez mérten segítették a projekt megvalósulását.” – írják.

Az 1711-ben épült Váci Hétkápolna Kegytemplomban hét üvegablakot találhatunk. E színes üvegablakok a 20. század valamennyi történeti emlékét őrzik, de szépségük túlmutat minden időn, és gyönyörűségük az Örökkévaló csodáját mutatja. A színes üvegablakok a 20. század elején készültek a kegytemplomba, historizáló, eklektikus stílusban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

„A búcsújárás helyszínéül szolgáló kegytemplom több mint 100 éves üvegablakainak állapota napjainkra jelentősen megromlott. Számos törés, repedezés, korrodált rögzítések, hiányzó külső védő ablak jellemezte őket. A restaurálás tárgyát képező három üvegablak a kápolna bejáratától található első három üvegablak. E festett-ólmozott üvegablakok: Magyarok Nagyasszonya Szűz Mária, Szent Erzsébet és Szent Antal ábrázolások 1912-ben Tragor Károly adományaként érkeztek a templomba, és Waltherr Gida műtermében készültek.

A restaurálás eredményeként az ólmozott üvegképek mellett megújultak az üvegeket tartó fémszerkezetek is, valamint a beillesztés során védő üvegablakokkal lettek ellátva.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments