Megújulnak a Hétkápolna kegytemplom üvegablakai

A Vác-Hétkápolna Mária kegytemplom üvegablakai restaurálásának I. üteme az EGYH-KCP-19-1161. pályázat keretében valósult meg. Ennek köszönhetően, a közelmúltban jelentős önrész felhasználásával megújultak a kegytemplom üvegablakai – számol be a Váci Egyházmegye honlapja.

„A Vác-Alsóvárosi Plébániahivatal 2018-ban sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. egyházi célú támogatására. A Vác-Alsóváros Plébániahivatal dr. Varga Lajos váci segédpüspök, plébános atya vezetésével három darab üvegablak restaurálását rendelte meg Czifrák László szilikát restaurátor művésztől.  A Váci Egyházmegyei Ifjúsági Iroda munkatársai és Kovács József atya, Vác-alsóvárosi segédlelkész lehetőségeikhez mérten segítették a projekt megvalósulását.” – írják.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Váci óvodások kezébe kerülnek a szimfonikusok drága hangszerei

Az 1711-ben épült Váci Hétkápolna Kegytemplomban hét üvegablakot találhatunk. E színes üvegablakok a 20. század valamennyi történeti emlékét őrzik, de szépségük túlmutat minden időn, és gyönyörűségük az Örökkévaló csodáját mutatja. A színes üvegablakok a 20. század elején készültek a kegytemplomba, historizáló, eklektikus stílusban.

„A búcsújárás helyszínéül szolgáló kegytemplom több mint 100 éves üvegablakainak állapota napjainkra jelentősen megromlott. Számos törés, repedezés, korrodált rögzítések, hiányzó külső védő ablak jellemezte őket. A restaurálás tárgyát képező három üvegablak a kápolna bejáratától található első három üvegablak. E festett-ólmozott üvegablakok: Magyarok Nagyasszonya Szűz Mária, Szent Erzsébet és Szent Antal ábrázolások 1912-ben Tragor Károly adományaként érkeztek a templomba, és Waltherr Gida műtermében készültek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Riasztást adtak ki szombatra: Vácon magas az ózon koncentrációja

A restaurálás eredményeként az ólmozott üvegképek mellett megújultak az üvegeket tartó fémszerkezetek is, valamint a beillesztés során védő üvegablakokkal lettek ellátva.” ♦

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments