Mi lesz, ha ősszel visszatérnek a tájépítész egyetemisták?

A koronavírus miatti intézkedések a környezeti nevelési programnak számos elemét ellehetetlenítették. Nem volt Ligettakarítás, Föld Napja, Naszály túra, diákpolgármester választás és Fut a Vác sem. Sajnos ezek pótlására sincs lehetőség, meg kell várnunk vele a következő évet.

Az egyetlen program, ami az első félévben elindulhatott a Gyakorló Város volt, aminek keretében a tájépítész egyetemisták a négy váci óvodával vették fel a kapcsolatot, hogy bemutató tanításokat készítsenek elő a nagycsoportosok részére. Az óvodásokat a hallgatók rendhagyó foglalkozás keretében a táj védelmére, és annak szépségének megismerésére akarták tanítani. Ehhez készítettek letölthető tantervi segédletet is az óvodások részére.

Aztán jött a vírus, és online lett minden kapcsolat, ami nem tette lehetővé a hallgatók terveit, akik azóta sikeresen levizsgáztak és vége lett a szemeszternek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

Sikerült a hallgatókban mély nyomot hagynia az ovisoknak, mert most, hogy remélhetően vége a pandémiának, felkerestek és jelezték, hogy a sikeres vizsgák és a tanulmányi év elmúlásától függetlenül, ők szeretnék megtartani a foglalkozásokat mind a négy óvodában.

Így hát a projekt folytatódik, amint lehullnak a levelek és elkezdődik a második félév.

Nem csak az óvodások miatt látogatnak vissza városunkba a tájépítész hallgatók, hanem mert a második félévben is tartogatnak meglepetést a város számára olyan szakmai munkákkal, amivel segíthetik a Vác tájvédelmét.

Az ősz folyamán, amikor leköltöznek a gyakorlatra 3 fontos kihívásnak szeretnének megfelelni.

A főkertész kérésére folytatják a lakóterületek zöldövezeti felmérését a „DCM készenléti lakótelepen”, annak érdekében, hogy tisztában legyünk a terület növényzetének értékeivel és az ottani feladatokkal.

A Ligetben fognak felméréseket folytatni annak érdekében, hogy tisztán lássunk, milyen feladatok vannak a felújítás érdekében, és főként, hogy ez milyen financiális terheket ró ránk, ha elkezdjük. Az előzetes bejáráson, a tavon bemutatkoztak a mocsári teknősök és a tőkésrécék, akik egy közös úszó farönkön sütkérezve jelezték, hogy mi is itt vagyunk, ideje foglalkozni velünk, miközben a hattyúk, karnyújtásnyira odajöttek, bízván, hogy a madáretető konténert nem ok nélkül telepítették a ligeti tó partjára, és ezért nekik is kijár egy kis nassolás.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

Az idén is találtak egy közterületet az egyetemisták, a Munkácsy parkot, amit az utóbbi időben a lakosság birtokába vett, és lelkiismeretesen kezel, de még számtalan lehetőséget tartalmaz. Az idén ennek a parknak a fejlesztésére dolgoznak ki ötleteket, amik segítségével, talán ha megvalósul, még inkább szolgálja majd a közelben lakók aktív pihenését.

Az egyetemmel való közel 30 éves együttműködés őszi sikereiről, a szervezők szeretnének nyílt fórumon beszámolni, amin a város lakosai is részt vehetnek majd. (Bíró György a program koordinátora) ♦

[frontpage_news widget=”48959″ name=”A LEGFRISSEBB”]

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments