Szentendrei és váci városvezetők egyeztettek, egyebek között a műemlékvédelemről

Szorosabb együttműködésről és közös érdekérvényesítésről tárgyalt a műemlékvédelemre vonatkozóan is Vác és Szentendre vezetése szerdán. A Duna túlpartján fekvő, városunknál alig kisebb település azután kezdeményezett találkozót, hogy kiderült: a korábban megítélt milliárdos kormányzati támogatás hozzáférhetetlensége miatt nemcsak náluk került veszélybe néhány egyedülálló építészeti örökség – olvasható a városháza tájékoztatása.

Mint ismert, a városunk részére 2017-ben megítélt négymilliárd forintos támogatásból lehetne megújítani többek között Vác két emblematikus műemléképületét: a Március 15. tér 10. számú (zöld) házat és a szintén a főtéren álló régi Würth házat (a rózsaszín épületet). Mindkét műemlék épület olyan elhanyagolt állapotban van, hogy bármikor komoly gond lehet velük, amivel Vác és egyben Magyarország is építészeti kincseket veszítene el. Ám városunk – Szentendréhez hasonlóan – a mai napig nem tudott hozzájutni a helyzet rendezéséhez szükséges, megítélt milliárdokhoz.

A váci városházán folytatott megbeszélésen a műemlékvédelmi kérdéseken és az egyelőre elérhetetlen állami támogatásokon kívül számos témakörben zajlott szakmai tapasztalatcsere. Vác és Szentendre vezetése egyeztetett az önkormányzati lakáshelyzetről, valamint a kormányzati elvonásokról és azok városainkra gyakorolt jelentős negatív hatásairól.

A városházi egyeztetés után a résztvevők megtekintették a városházával szemben található zöld házat, továbbá a tetőszerkezet állapota miatt két éve zárva álló görög templomot, valamint az önkormányzathoz nemrég visszakerült „elefántos házat”.

A városokat a polgármesterek – Szentendrét Fülöp Zsolt, Vácot Matkovich Ilona –, a jegyzők, az alpolgármesterek és a polgármesteri hivatalok több osztályvezetője képviselte. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments