Váci szlovákok: segítették a védekezést, már szervezik a karácsonyi programot

A koronavírus járvány utáni első ülését tartotta meg hétfőn a Váci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat. A napirenden két pont szerepelt, a beszámoló az eddigi tevékenységekről, valamint az év hátralévő idejére vonatkozó tervek.

Mint azt dr. Alt Gyula elnök lapunknak elmondta az eddig elvégzett feladatoknál leginkább a járvány okozta védekezéssel kapcsolatos munkákat értékelték. Kiemelte: nem csak a város STOP Koronavírus számlájára utalt el az önkormányzat 150 ezer forintot, hanem élelmiszercsomagok készítésében, valamint maszkok varrásában is részt vettek.

Nemrég szervezték meg Vácon az erdő tábort, melyen a trencséni sárkányhajós csapat is részt vett a helyiek meghívására. Itt a tolmácsolásban és a szervezésben segédkezett a nemzetiségi önkormányzat.

Hamarosan a Pest Megyei Szlovák Önkormányzat gondozásában jelenik meg egy könyv, amely a szlovák települések gasztronómiáját mutatja majd be. Mint azt Alt Gyula elmondta: segítségükkel váci halas ételek is megtalálhatóak lesznek majd a kiadványban.
Két pályázata is sikeres volt a szervezetnek, a megyei önkormányzattól 100 ezer forint támogatást, míg az országos szlovák szövetségtől pedig 80 ezer forintot kapnak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

Végül pedig értékelték a lezajlott szlovák tanfolyamot is (képünkön), és már készítik elő a következőt, jelenleg az igényeket mérik fel.
Áttérve a feladatokra az elnök elmondta, hogy két nemzetiségi rendezvényen is képviseltetik magukat, a Bánkon megszervezésre kerülő megyei és a csővári nemzetiségi napokon is. Emellett fogadják a Bakonycsernyei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatot is, ahol tavaly jártak látogatáson.

De készülnek már arra is, hogy ősszel beszámolnak a város képviselő testületének munkájukról. A jövőben újra meg szeretnék erősíteni a szlovák és a cseh testvérvárosokkal a kapcsolatot, leginkább az ifjúság terén. Szervezik már a december 12-én megrendezésre kerülő Szlovák Karácsonyt is, hogy ismét színvonalas műsorral várhassák az érdeklődőket. (Képünkön a népszerű Szlovák Karácsony, fotó: Menczer Péter)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments