12,5 milliárdért adta el az állam és a MÁV a Dunakeszi Járműjavítót

Összesen 12,5 milliárd forintért kelt el a Dunakeszi Járműjavító – írja a kormányközeli Magyar Nemzet. A cég 90 százalékos tulajdonrészét és a hozzá tartozó ingatlant a magyar állam, illetve az azt képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., valamint a MÁV Zrt. adta el, előbbi 64,9, utóbbi 25,1 százalékos tulajdonnal rendelkezett. Ezeket az üzletrészeket 2,7, illetve egymilliárd forintért adták el. Az ingatlan pedig – amely három részből áll – összesen 8,7 milliárd forintért cserélt gazdát az MNV közlése szerint.

A vevő a TMH Hungary Invest Zrt., mely az orosz TMH (Transmasholding) International AG és a Magyar Vagon Zrt. közös vállalkozása. A Transmashholding azért is emlékezetes, főleg a budapesti lakosoknak, mert hozzájuk tartozik a Metrovagonmas is, amely az M3-as metrókocsik botrányosan sikerült felújítását végezte.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megosztott Kossuth-díj a Misztrál együttesnek - Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetés Philipp Frigyesnek, Vác volt főépítészének

További érdekesség a TMH kapcsán, hogy a Magyar Vagon Zrt. Magyarország londoni nagykövete, Szalay-Bobrovniczky Kristóf tulajdona, aki így a cégen keresztül tulajdonos a TMH Invest Hungaryben, azon keresztül meg a Dunakeszi Járműjavítóban is. A járműjavító 10 százalékát továbbra is kistulajdonosok birtokolják.

Májusban lett végleges, hogy orosz kézre kerül a Dunakeszi Járműjavító. A cég konzorciumi tagként érdekelt az egyiptomi vasútfejlesztési gigabizniszben is, itt egy oroszországi üzemmel közösen 1300 vasúti kocsit kell legyártani egymilliárd euróért cserébe. A gyártást az Tverben található üzem már megkezdte, az első ott készült kocsik már Egyiptomban vannak, de a magyar műhely a munkálatokban eddig még nem vett részt. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments