A János vitéz egy órába sűrítve – kedd esti előadás a Vácrátóti Botanikus Kertben

Saját produkciójával érkezik Vácrátótra a Déryné Program: a János vitéz című előadást tekintheti meg a közönség kedd este egyedülálló környezetben, a botanikus kertben – közölte az MTI-vel Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója. Emlékeztetett arra, hogy a márciusban indult Déryné Program elsődleges célja a minőségi színházi kultúra eljuttatása a kistelepülésekre.

„A kultúra mindenkié, nem csupán egy szűk elité. Missziónk a minőségi színházi élmény eljuttatása azokra a területekre is, ahol a kultúrához való hozzáférés lehetősége korlátozott” – mondta Kis Domonkos Márk.

Hozzátette, hogy a Déryné Program részeként megalapítottak egy kis létszámú saját társulatot, mellyel évadonként négy-öt bemutató létrehozását tervezik, valamint ezekkel az előadásokkal is utaznak országszerte. „A Déryné Program 15 tagú saját társulatával elsősorban olyan klasszikus, nagyobb arányban pedig magyar szerzők műveit visszük színre, amelyek gondolatvilága mértékadó a ma embere számára” – hangsúlyozta az igazgató.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

A programnak köszönhetően valósul meg a keddi vácrátóti vendégjáték is, ahol a Déryné Társulat saját előadását, Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeményét Berettyán Nándor rendezésében láthatják a nézők. Kis Domonkos Márk felidézte: Szerb Antal írta Petőfi emblematikus művéről, hogy „a magyar irodalomnak vannak sokkal nagyobb szabású alkotásai, mint a János vitéz. De a János vitéz az, amit az ember szeretne odaajándékozni külföldi ismerőseinek, hogy megérezzék a magyar népjelleg melegségét, humorát, semmihez sem fogható báját, hogy megérezzék a magyar szívverését. Ebben a műben csodálatosan együtt van a magyar föld valósága és a magyar lélek álma. Ilyesmi, mint a János vitéz, a legnagyobbaknak is csak egyszer sikerül”.

A Nemzeti Botanikus Kertben tartandó előadás – amely este 7 órakor kezdődik – rendkívüli módon, egy óra leforgása alatt mutatja be a nézőknek Petőfi Sándor klasszikusát. A szervezők szerint az előadás nem csupán az iskoláskorúak, hanem az egész család számára maradandó élményt nyújt, lendületes, fiatalos játékmódjával.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

A részvétel ingyenes, de regisztrálni kell a vacratot.hu oldalon. (képünkön: egy János vitéz előadás egy részlete – fotó: MTI)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments