A váci halászok dömösi jéggel töltötték meg a városfejlesztő jégvermeit
Talán már csak az idősebbek emlékeznek rá, hogy a hatvanas-hetvenes években még nem volt minden otthonban hűtőszekrény, ám akkor is szükség volt az élelmiszerek hűtésére. Ezt úgy oldották meg, hogy télen jeget gyűjtöttek, amit nagy vermekben tároltak és nyaranta például jégtömbökön hűtötték a sört. Ám ez nem volt mindig egyszerű feladat, s könnyű munkának sem számított.
„A felsőbb hatóság, a vármegye talán semmire sem vigyáz oly éberséggel, mint a jégre. Ha egy városnak, községnek jege van, nyáron egy esetleges járványt könnyebben küzdenek le. Ezért már januárban jön az alispán írása: jégvermeket tölteni és jelenteni, hogy a jégbehordás megtörtént-e. Csodálatosképp a falvak már mind készen voltak a jéghordással, csak a Duna mellett fekvő Vácnak állak üresen jégvermei” – írja a Váci Hírlap 1925. január 9-én.
Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!
Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!