Drága lesz az idei alma, gyengébb a terméshozam

Üres hűtőházakkal és a tavalyinál is gyengébb terméshozammal indul az almaszezon, ami miatt nem várható sem a léalma, se az étkezési alma árának csökkenése – írja a Világgazdaságra hivatkozva az Infostart.

Miután a szakmai várakozások szerint Magyarországon a tavalyi gyenge 400 ezer tonnás termés után idén ennél is kevesebb, 300-350 ezer tonnás hozamot várnak, tartósan magas maradhat az alma ára – derül ki a Világgazdaság cikkéből. Európában is csak a tavalyihoz hasonló, és a szezont épphogy kifutó 10,7 millió tonnás termést várnak. Az elmúlt évhez képest lényeges különbség, hogy az elmúlt évben a szezon kezdetekor még volt egy-két hónapra való étkezési alma a hazai hűtőtárolókban, addig mára teljesen elfogytak a készletek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

Magyarországon az első kis mennyiségekkel megindult a léalma szezon is, amelynek induló kilogrammonkénti 34-37 forintos árai alig 2-3 forinttal maradnak el a tavalyi nyitóártól – mondta Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Szerinte nem valószínű, hogy az indulóárak később csökkennek.

A járvány a szállodaipar és a vendéglátás forgalomkiesésével a sűrítménypiac árait is befolyásolja. A tavaszi kiesés azonban nem okozott készlethalmozódást, mivel 2019-ben a gyenge termésből az átlagos sűrítménymennyiségnek csak mintegy 60 százalékát gyártották le az európai sűrítőüzemek. A piaci várakozásokat pedig egy újabb járványhullám miatti bizonytalanság jellemzi. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments