Egy lublini fiúkórus szolgált a megyéspüspök miséjén a dómban

A váci székesegyházban mutatott be szentmisét Marton Zsolt váci megyéspüspök augusztus 2-án. A szertartáson a lengyelországi Lublini Főegyházmegyei Fiúkórus teljesített zenei szolgálatot Honti Attila karnagy atya vezetésével, akinek édesapja magyar, édesanyja lengyel. Orgonán kísért Almásy László Attila orgonaművész. A liturgia keretében elhangzó művek közt felcsendült többek között a cecíliánus szerző Hlondowsky Missa Dominicalis című miséje.

A szentmise elején a megyéspüspök köszöntötte a jelenlévő atyákat, a vendégkórust a híveket és a szentmisét értük ajánlotta fel, majd az Eucharisztiára, mint legfontosabb lelki, szellemi táplálékunkra, a szentmise lényegére hívta fel a jelenlévők figyelmét.

Az egyházmegyei honlap tudósítása szerint a szentbeszédében az elhangzott evangéliumi rész kapcsán – amely a csodálatos kenyérszaporításról szólt – a Jézusi tanítás fontosságáról, annak erejéről beszélt. Arra emlékeztetett, hogy a történetnek nem a csodatétel a lényege, hanem annak az ajándéknak a szimbóluma, amit majd az utolsó vacsorán hagy ránk, annak a lelki és szellemi tápláléknak az elővételezése, amelyben önmagát ajándékozza nekünk. Ennek az ajándéknak a rendszeres kiosztását bízta az egyházra, ha élünk ezzel a táplálékkal közösséget alkotunk Vele és mindazokkal, akik ebben részesülnek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

Marton Zsolt elmélkedésében azt is hangsúlyozta, hogy nem mindegy hogy mivel tápláljuk lelkünket, szellemünket. Mindaz, amit olvasunk, nézünk, hallgatunk különböző csatornákon a részünké válik, ezért nem mindegy milyen forrásból táplálkozunk. A kenyér a nélkülözhetetlen testi táplálék a bor pedig egy nemes ital, ezért választotta és nemes egyszerűséggel adta magát mindebben Jézus. Homíliája végén azért fohászkodott, hogy legyen mindig lelki táplálékunk Krisztus és felolvasta a görög katolikusok áldozás előtti imáját.

A szertartást követő egyházzenei áhítat kezdetén a váci székesegyház karnagya Varga László atya köszöntötte a megyésfőpásztort, a vendég kórust és a híveket. Ráirányította a figyelmet a cecíliánus mozgalom másfél évszázad alatt elért eredményeire, mely a liturgikus zene minőségét emelve és azt segítve működik ma is Európa-szerte Cecília egyesületeiben, főként Olaszországban, a Vatikánban, de Német, Francia, Lengyel és Magyarországon is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

A hangversenyen Dupre, Jung, Victoria, Gorczycki és Boellmann orgona- és kórusművei hangzottak el.

Végül Marton Zsolt váci megyéspüspök köszöntötte távollétében is a művészetpártoló és zenekedvelő Sztanyiszlaw Buzsík lublini érseket, a kórus pedig ráadásként Pitoni Cantate Domino című motettáját énekelte. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments