Elmaradnak a rendőrségi tanévnyitók, de a segítség és az ellenőrzés nem

Elmarad az idei rendőrségi tanévnyitó az általános iskolákban. Hosszú évek óta először nem tart nyilvános figyelemfelhívó, bűn- és baleset-megelőzési célú sajtóeseményeket a rendőrség a kisiskolásoknak, és persze nemcsak nekik, a tanév kezdetén – tudtuk meg az ORFK-OBB illetékeseitől. Ennek az az oka, hogy az idén a COVID-19 veszélye miatt a legtöbb tanintézetben nem tartanak hagyományos tanévnyitót.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a rendőrség – ugyancsak a több évtizedes gyakorlatának megfelelően – nem készül a tanévkezdésre, ami a tapasztalatok szerint az év legbalesetveszélyesebb időszakainak egyike. Ha nem a legveszélyesebb. Nagyon is készülnek, ezért célszerű lesz mindenkinek különösen körültekintően közlekedni az elkövetkező hetekben, ha el akarja kerülni, hogy a rendőrök pár tízezer forintos bírsággal (és még néhány büntetőponttal) megdrágítsák a tanévkezdést.

A rendőrség ugyanis a hagyományoknak megfelelően az idén is megszállja az iskolák környékét. Ahogy minden évben, az idén is jó előre felmérték az iskolákhoz vezető utakat, hogy történtek-e ott bárminemű forgalmi változások, helyükön vannak-e a táblák, adódhatnak-e olyan veszélyhelyzetek, amikkel eddig nem kellett számolniuk. Adottak-e a biztonságos közlekedés feltételei – írja a kozlekedesbiztonsag.kti.hu.

Ahogy azt már az elmúlt években megszokhattuk, rendőrök és polgárőrök járőröznek majd az iskolákhoz vezető utakon és az iskolák környékén a tanítás kezdete előtt és az utolsó órák után. Vállaltan demonstratív felvonulásukkal a rendőrök és a polgárőrök a kisiskolások biztonságát, balesetmentes közlekedését kívánják elősegíteni a tanév első néhány hetében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  15 milliót csaltak ki egy dunakeszi cégtől

Mindemellett, mint azt az ORFK-OBB illetékesei évek óta hangoztatják, céljuk az is, hogy segítsenek a gyerekeknek megismerni és begyakorolni, s persze betartani a közlekedési szabályokat, s felhívják a figyelmüket, milyen veszélyhelyzetekkel találkozhatnak iskolába menet a tanintézetük környékén.

Közlekedési szabályok – nem csak gyermekeknek!

Azonban a gyermekek biztonságos közlekedéséhez az messze nem elég, hogy a kicsik tartsák be szépen a rájuk vonatkozó szabályokat. Másoknak is ezt kell(ene) tenniük. Ennek érdekében tartanak majd az elkövetkező hetekben alkalomszerűen (de várhatóan gyakran) fokozott közlekedés-biztonsági ellenőrzéseket az iskolák környékén elsősorban (de nem csak) órakezdés előtt és az utolsó órák után a rendőrök és a polgárőrök.

Sebességet is mérnek majd természetesen, hiszen az iskolákat övező utcák általában forgalom csillapított zónákon haladnak keresztül, és különben is már évek óta az abszolút és a relatív gyorshajtás a legfőbb baleseti ok Magyarországon. Emellett, bár erről a rendőrség illetékesei nem beszéltek, senki ne lepődjön meg, ha a civilnek látszó Pofátlan(TAN)ító rendőrségi járművek is fel-feltűnnek majd az iskolák környékén, amikből nemcsak sebességet mérnek majd, hanem kameráikkal rögzítik az összes lehetséges közlekedési szabálysértést is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Palóc búcsú és folkfesztivál Balassagyarmaton

Sőt, akár drónokkal is pásztázhatják a rendőrök az iskolák környékén a forgalmat.

Fontos tudni, hogy elkerüljük a bajt

Ilyenkor a gyerekek többsége fejben még nyaral. Kell egy kis idő, amíg visszazökkennek az iskolai üzemmódba, ideértve azt is, hogy közlekedés közben (akár gyalogolnak, akár bicikliznek) jobban figyelnek a környezetükre, a forgalom változásaira.

Év közben is gyakran látni zombikat az utcákon, a gyalogátkelőhelyeken, mindenütt. Az okostelefonjukkal babráló, hangos zenét hallgatva  gyalogló fiatalokat nevezik így, noha sajnos ezek ma már nemcsak a fiatalokra jellemző felelőtlenségek. Tudjuk, hogy ez a lazaság nem egyszer okozott már halálos balesetet.

A tanév első néhány hetében azonban nemcsak a szokásos zombikkal találkozhatunk az iskolákhoz vezető utakon, hanem nyári élményeket egymásnak önfeledten mesélő, örömködő fiatalok sokaságával is. Akik élménybeszámolóik közepette belefeledkeznek a beszélgetésbe, hajlamosak nem körülnézni mielőtt a járdáról az úttestre lépnek, halványzöldnek látni a piros lámpát, és a többi.

A rendőrök természetesen őket is figyelmeztetik majd, rajtakapják őket, hogy ön- és közveszélyesen közlekednek, hogy az út nem játszótér, de az autósoktól is elvárják, hogy legyenek a szokásosnál is óvatosabbak, körültekintőek, előrelátóak, visszafogottabbak, még ott is, ahol egyébként nekik van (lenne) elsőbbségük. Például, hogy az iskolák környékén az előírt és elvárt körültekintéssel (vagy, ha lehetséges, még óvatosabban) közelítsék meg a zebrákat!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Honismereti Munkáért Emlékérem Zebegény honismereti kutatójának

Mindemellett a rendőrök ellenőrzik majd (ha már úgy is ott járőröznek) azt is, hogy az autósok bekapcsolták-e a biztonsági övet, illetve, hogy az előírásoknak megfelelő gyermekülésben utaztatták-e gyermeküket.

A szőrösszívű rendőr és az iskola előtti parkolás

Sok szülő autóval viszi az iskolába a gyermekét, főleg a legkisebbeket. Nekik még inkább érdemes lesz figyelni a parkolásnál. Talán az még a leginkább szőrösszívű rendőrnél is belefér, ha valaki megáll a tanintézet kapuja előtt, a gyerek kiugrik a kocsiból és spurizik be az iskolába, aztán továbbhajt. Azonban az már majd aligha marad következmények nélkül, ha valaki leparkol a suli előtt (pláne nem, ha ezt ráadásul még szabálytalanul is teszi) és otthagyja az autóját, amíg az osztályteremig nem kíséri a gyermekét, hogy ott búcsúzkodjon tőle. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments