Határtalan palackkaland az Ipolyon – önkéntesek tisztították a folyót

A váci Magosfa Alapítvány munkatársai és önkéntesei 13. alkalommal tartottak hulladékgyűjtési akciót az Ipoly folyón. Az Ipoly-tisztítás célja a térség környezeti állapotának javítása, és a helyi lakosok, döntéshozók, valamint az idelátogatók szemléletformálása, hasonló munkákra biztatása. A munka konkrét eredményét 75 zsák és több, nagyobb méretű hulladék összegyűjtése jelentette a folyó Tésa és Szob közötti szakaszán.

A Magosfa szervezésében augusztus 14. és 16. között 8 kenuval 22 főből álló csapat haladt végig az Ipoly 35 km-es szakaszán. A mederből, illetve a part gyalogosan megközelíthetetlen részeiről gyűjtötték össze a hulladékot, jellemzően műanyagpalackokat, aludobozokat, nejlonokat, horgászati kellékeket, de “horogra akadt” hűtőszekrény, tévé, gépkocsi-lökhárító, illegális varsa, egy tucat teherautó-gumi és fehér, magassarkú cipő is. Az összegyűjtött mintegy 6 köbméter hulladékot a szervezők lerakóba szállíttatják el – tudtuk meg Kelemen Zoltántól, a Magosfa alapítvány vezetőjétől.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

Az Ipoly-tisztási akciónak kettős célja van. Egyrészt a szervezők konkrét beavatkozással kívánják csökkenteni a folyóban található szilárd hulladék, elsősorban a műanyagok mennyiségét. Meg akarják előzni, hogy a műanyagokból mérgező anyagok kerüljenek bele a folyón keresztül a táplálékláncba, valamint hogy a műanyagok kisebb darabokra essenek szét, és mikroműanyagként veszélyeztessék a folyó és környéke állatvilágát, az itt élők, illetve az ide látogatók egészségét.

A mikroműanyagok szennyezéséről aggasztó hírek érkeznek nem csak az óceánok, tengerek, hanem a hazai folyók tájékáról is. Azonban van remény, ahogy az Ipoly folyó alsó szakasza is mutatja: a magosfás önkéntesek már több alkalommal dolgoztak ott, és évről évre csökken a hulladék mennyisége a folyóban.

Az akció másik célja: a magosfások pozitív példát kívánnak adni a helyi lakosoknak, önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, vállalkozóknak, hogy óvják, védjék a környezetet, és saját lehetőségeik szerint javítsanak is az élővizek állapotán.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

A Magosfa Alapítvány az idei akciót az Agrárminisztérium Zöld Forrás programjának anyagi támogatásával valósította meg, de az önkéntesek mellett hálával tartoznak a zebegényi Depo-Z Túraközpontnak és Ipolytölgyes Község Önkormányzatának is a különböző adományért, segítségnyújtásért. (fotó: Gieszer Richard)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments