Merész ötlet: 750 millió génmódosított szúnyogot engednek szabadjára

A Florida Keys-i helyi hatóságoktól megkapta a végső engedélyt az a terv, hogy 750 millió génmódosított szúnyogot engedjenek szabadon az eddigi vegyszeres, és nem túl sikeres szúnyogirtási próbálkozások helyett. A projekt már csak erre az engedélyre várt az induláshoz, korábban már zöld lámpát kapott állami és szövetségi szinten, és áldását adta rá az amerikai környezetvédelmi hivatal is.

Florida szúnyogproblémáit egy afrikai eredetű invazív faj, az Aedes aegypti nevű moszkitó okozza, ami a szúnyogpopulációnak mindössze az 1 %-át adja, de egy sor veszélyes fertőző betegséget terjeszt, többek között a sárgaláz és a dengue-láz kódokozóját, illetve a Zika-vírust. A szúnyogot nagy erőkkel és rengeteg pénz befektetésével, ám annál kevesebb sikerrel irtják, ráadásul a vegyszeres szúnyogirtás sok környezeti kárt is okoz – írja az Index.

Erre a problémára lenne megoldás az OX5034 kódnevű, génmódosított szúnyog. Ennek minden példánya hímnemű, és a génszerkezetét úgy módosították, hogy a nőnemű utódai még lárva korukban elpusztuljanak, csak a hímek érjék meg a szaporodóképes kort, tovább terjesztve a halálos génváltozatot. Mivel a hímnemű szúnyog nem szív vért, az nem is terjeszt betegségeket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A gyilkos a kéményben van!

A génmódosított szúnyogot a Kajmán-szigeteken, Panamában és Brazíliában már bevetették élesben, a brazil tapasztalatok szerint rövid idő alatt 95 %-kal csökkentette az akció az Aedes aegypti populációját. Floridában ennek ellenére komoly ellenérzéseket váltott ki a 750 millió szúnyog bevetése, 230 ezren írtak alá egy petíciót ellene. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments