Szaklap közölt cikket neves váci galambászokról

A váci galambászok a 60-70-es években nagyon népszerűek voltak. A németek heti szinten látogattak városunkba, hogy felvásárolják a Komáromi Bukó galambokat. Az akkori tenyésztők közül Jakab Ferenc, Béres Ferenc, Kettler János vitték a prímet. A röpgalambosoknál pedig Reich András, Neubrandt János és Frick István voltak azok, akik heti szinten adtak el galambokat külföldre.

Frick István 2006-ban Magyar Országos Bajnok is volt. Kiemelkedő teljesítményt nyújt még most is Fuferenda János, aki Pesti Kék galambokkal versenyez. Ő 2015-ben szintén magyar bajnok volt, de országos- és európai kiállításokon is részt vett.

Gáspár György – aki köztudottan támogatja a hazai kitenyésztésű galambfajtákat, és a veszélyeztetett fajok részére rendszeresen kínál fel díjat az MGKSZ Nemzeti Kiállításán – több alkalommal is díjazta őt országos kiállításon, sőt ő maga is vitt galambokat Amerikába a tenyésztőtől.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Marton Zsolt: "Az egyháznak nem feladata vallási szolgáltatásokat nyújtani"

A támogató nemrég Vácon is járt ismét, erről számol be a Galamb és Kisállat Magazin hasábjain Hegedűs János, aki korábban a Reménység Sportegyesület Galamb-szakosztályát vezette.

„Gáspár György Boldizsár bátyja és Nyuka Sándor (Fót) kíséretében érkezett Vácra, Fuferenda Jánoshoz. Dúclátogatás közben több galambot is kézbe vettek, megnéztek, megvitatták tollazatukat, szemszínüket, a csőr-, fejformákat. Egy már-már elveszett, de napjainkban szerencsére újra teret nyerő fajtáról van szó. Pataki László tenyésztette ki ezt a fajtát. Az 1940-es években nagy számban Kassára került Pesti Kék Keringők adták az alapját a szlovák- és kassai magasszálló keringőknek.„

Gáspár György megnézte a kolozsvári kék keringőket is, amely egy régi magyarfajta, idehaza ritka.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
A szénmonoxid riasztó megmentette egy váci család életét

Molnár Lajos székelyudvarhelyi barátunknak köszönhető, hogy Vácra kerültek ezek a galambok. Lajosról köztudott, hogy igen szép Pesti Kék Keringő állománnyal rendelkezik.

Fuferenda Jánosról, vagy ahogy az ismerősei szólítják, „Fufi bácsiról” köztudott, hogy komoly birkózó sportmúlttal rendelkezik. A galambdúcok megtekintése után a vendégeket a borospincéjébe invitálta, és itt folytatódott a beszélgetés. János megmutatta a különböző évjáratú borait, és a birkózás által szerzett érmeit, okleveleit” – számol be a cikk.

Szintén nagy cikkben foglalkozik a szaklap Béres Ferenc, váci Komáromi Bukó tenyésztővel. A 88 éves galambászt, a Reménység Sportegyesület Galambász-szakosztályának egykori elnökét Hegedűs János, Fuferenda János és Csereklye István látogatták meg.

Béres Ferenc életútjához hozzátartozik, hogy 1972-ben az egyesületi tagok elnökükké választották és ezt a posztot egészen 2011-ig töltötte be, majd Örökös Tiszteletbeli Elnök címet adományoztak neki. A látogatás alkalmával felidézte az egykori kiállítások emlékét, és sok egykori híres galambász nevét is megemlítette.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Egy éves lett: kétnapos meglepetésrendezvénnyel készül a Torta Desszert Műhely

Béres Ferenc nevéhez fűződik, hogy a szövetség székházában 1972. június 30-án megalakult a Komáromi Bukó Fajtaklub.

„A fajtaklub 1978. január 21-22-én Vácott, az Ipari Szövetkezetek klubhelyiségében, (Kossuth Lajos tér 8.) fajtaklub kiállítást rendezett, amelyen Csécsi János és Béres Ferenc voltak a bírálók. Az akkori váci galambászok közül Együd József, Jakab Ferenc, Kovács János, Noé József, Oroszki Ferenc, Huszár Sándor, Hofstadter Mihály galambjai vettek részt a kiállításon” – írja cikkében Hegedűs János. ♦

14 napos próbaolvasás!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments