Szaklap közölt cikket neves váci galambászokról

A váci galambászok a 60-70-es években nagyon népszerűek voltak. A németek heti szinten látogattak városunkba, hogy felvásárolják a Komáromi Bukó galambokat. Az akkori tenyésztők közül Jakab Ferenc, Béres Ferenc, Kettler János vitték a prímet. A röpgalambosoknál pedig Reich András, Neubrandt János és Frick István voltak azok, akik heti szinten adtak el galambokat külföldre.

Frick István 2006-ban Magyar Országos Bajnok is volt. Kiemelkedő teljesítményt nyújt még most is Fuferenda János, aki Pesti Kék galambokkal versenyez. Ő 2015-ben szintén magyar bajnok volt, de országos- és európai kiállításokon is részt vett.

Gáspár György – aki köztudottan támogatja a hazai kitenyésztésű galambfajtákat, és a veszélyeztetett fajok részére rendszeresen kínál fel díjat az MGKSZ Nemzeti Kiállításán – több alkalommal is díjazta őt országos kiállításon, sőt ő maga is vitt galambokat Amerikába a tenyésztőtől.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

A támogató nemrég Vácon is járt ismét, erről számol be a Galamb és Kisállat Magazin hasábjain Hegedűs János, aki korábban a Reménység Sportegyesület Galamb-szakosztályát vezette.

„Gáspár György Boldizsár bátyja és Nyuka Sándor (Fót) kíséretében érkezett Vácra, Fuferenda Jánoshoz. Dúclátogatás közben több galambot is kézbe vettek, megnéztek, megvitatták tollazatukat, szemszínüket, a csőr-, fejformákat. Egy már-már elveszett, de napjainkban szerencsére újra teret nyerő fajtáról van szó. Pataki László tenyésztette ki ezt a fajtát. Az 1940-es években nagy számban Kassára került Pesti Kék Keringők adták az alapját a szlovák- és kassai magasszálló keringőknek.„

Gáspár György megnézte a kolozsvári kék keringőket is, amely egy régi magyarfajta, idehaza ritka.

Molnár Lajos székelyudvarhelyi barátunknak köszönhető, hogy Vácra kerültek ezek a galambok. Lajosról köztudott, hogy igen szép Pesti Kék Keringő állománnyal rendelkezik.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

Fuferenda Jánosról, vagy ahogy az ismerősei szólítják, „Fufi bácsiról” köztudott, hogy komoly birkózó sportmúlttal rendelkezik. A galambdúcok megtekintése után a vendégeket a borospincéjébe invitálta, és itt folytatódott a beszélgetés. János megmutatta a különböző évjáratú borait, és a birkózás által szerzett érmeit, okleveleit” – számol be a cikk.

Szintén nagy cikkben foglalkozik a szaklap Béres Ferenc, váci Komáromi Bukó tenyésztővel. A 88 éves galambászt, a Reménység Sportegyesület Galambász-szakosztályának egykori elnökét Hegedűs János, Fuferenda János és Csereklye István látogatták meg.

Béres Ferenc életútjához hozzátartozik, hogy 1972-ben az egyesületi tagok elnökükké választották és ezt a posztot egészen 2011-ig töltötte be, majd Örökös Tiszteletbeli Elnök címet adományoztak neki. A látogatás alkalmával felidézte az egykori kiállítások emlékét, és sok egykori híres galambász nevét is megemlítette.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

Béres Ferenc nevéhez fűződik, hogy a szövetség székházában 1972. június 30-án megalakult a Komáromi Bukó Fajtaklub.

„A fajtaklub 1978. január 21-22-én Vácott, az Ipari Szövetkezetek klubhelyiségében, (Kossuth Lajos tér 8.) fajtaklub kiállítást rendezett, amelyen Csécsi János és Béres Ferenc voltak a bírálók. Az akkori váci galambászok közül Együd József, Jakab Ferenc, Kovács János, Noé József, Oroszki Ferenc, Huszár Sándor, Hofstadter Mihály galambjai vettek részt a kiállításon” – írja cikkében Hegedűs János. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments