Szeptemberben indul Vácott az Alzheimer Café: a közösség segíthet

Szabados-Slezák Brigitta diplomás ápoló, idősellátásból szakvizsgázott szociális menedzser és egészségfejlesztéstan tanár. Az elmúlt 30 évben az egészségügyben és a szociális ágazatban tevékenykedett, ápolóként, osztályvezető főnővérként, intézményvezetőként állami, egyházi és magán intézményekben egyaránt. A szociális és egészségügyi OKJ-s felnőttképzésben 15 éve tevékenykedik óraadó tanárként. A Vácott most induló Alzheimer café esetében az első időpont szeptember 21-én 16:30-kor lesz.

„Újra és újra megtapasztaltam, hogy az ellátó rendszerben nagy bajok és hiányosságok vannak. Részben forráshiány, részben munkaerőhiány és talán az előbbi kettő következményeként kialakult elfásultság, kiégés egy rossz hozzáállás hatalmasodott el. Én nem politizálok, belátom, hogy az idősek ügye nem minden pillanatban fontos”- mondja.

Nemrég vágott bele Vácon is holland mintára az Alzheimer café szervezésébe. Az első alkalom már biztos.

„Munkám során mindig törekedtem a szociális és azon belül is az idősellátás a jobbá tételére, a szakmaiság növelésére és az emberi méltóságot tiszteletbe tartó attitűd formálására. Gyakran kemény falakba és ellenállásba ütköztem. Aztán elkezdtem másképpen gondolkodni. Ha a rendszer nem vagy nagyon nehezen változtatható, akkor segíteni kell azoknak, akik az ápolás-gondozás terhét vállalják magukra, akik feláldozzák munkájukat, akár a családi békéjüket azért, hogy felvállalják szeretett családtagjuk gondozását. Az idősek ápolása egyre nagyobb feladat, egyre többen érintettek, hisz az életkor kitolódik, az emberek tovább élnek, a társadalom öregszik.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci táncosok újabb sikerei

A dementálódás szinte, mint egy „népbetegség” terjed és egyre több embert érint, így válva az idősek ápolásának egyik legfőbb okává. A demencia nem csak az érintett személy életét változtatja meg, hanem az őt gondozó családja, barátai életére is hatással van. Átszerveződnek a családon belüli szerepek, ez pedig anyagilag, lelkileg, szellemileg és fizikailag is komolyan megterhel minden családtagot – ugyanis előbb-utóbb állandó felügyeletre, folyamatos segítségre szorul az, akinél jelentkeznek a szellemi leépülés tünetei.

Az Alzheimer kór a demenciák leggyakoribb oka. A betegség kezdetben az emlékezet zavarával jár, később azonban a személyiség megváltozásához és az önellátási képességek elvesztéséhez vezet.

A  váci Alzheimer café egy segítő közösség, ahol lehetősége van az érintetteknek – legyen az betegségben szenvedő, családtag vagy barát – kötetlenül, tabuk és stigmatizálástól való félelem nélkül beszélgetni, tapasztalatot cserélni és megerősítést kapni. A gondoskodás – amellett, hogy örömet ad, hiszen szeretettel és törődéssel veszünk körül egy másik embert – időnként nagyon megterhelő lehet. Ráadásul minden nap új kihívásokat tartogat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megérkeztek az első kisgyermekek az új váci bölcsődébe

Magyarországon, a holland példa alapján 2014-ben Győrben kezdte el működését az első Alzheimer café, ma már több nagyobb és kisebb városban tevékenykednek: Budapest, Szeged, Pécs, Oroszlány, Tata, Gödöllő. Itt volt az ideje, hogy Vác városában is legyen, majd ezt követően pedig a Dunakanyarban tovább menve legalább még egy elkezdje működését.

„A program minden alkalommal 2 órás. Lesz egy meghívott vendég, aki a témában előadást tart, majd ezt követően lehetőség lesz kérdések megválaszolására, beszélgetésre, ventillálásra, közös ötletelésre, mint egy önsegítő csoport!

Ami már biztos, hogy az első időpont szeptember 21-én 16:30-kor lesz. A helyszín még pontosítás alatt van. Kiket várunk? Betegek, házastársak, családtagok, barátok, hivatásos egészségügyi dolgozók – ápoló személyzet, demenciával élő emberek specialistái stb. -, nagyközönség résztvevői, bárkit, akit érdekel a téma!”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szakmai napot tartottak a váci humán szféra munkatársai

A rendezvény ingyenes, regisztrációhoz nem kötött, a résztvevők számára anonim.

„A Lipóti pékség felajánlott aprósüteményt, az üdítőitalokra több céget megkerestem, még nem kaptam választ. Laptop, projektor és Flipchart tábla a saját tulajdonom, amit majd minden alkalommal vinni fogok. Ami még kellene: szalvéta, műanyag poharak, némi dekoráció, apró asztaldísz például, plakát nyomtatása és terjesztése” – mondta befejezésül Szabados-Slezák Brigitta. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments