A „köszöntsétek egymást a béke jelével” kikerül a mise szövegéből

Nem tervezik a katolikus templomok bezárását a koronavírus-járvány miatt, és egyelőre a nyilvános szentmiséket sem szüneteltetik – közölte Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára a testület őszi rendes tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón, pénteken Budapesten. Elmondta, hogy Bíró László püspök betegsége miatt lemondott az MKPK családügyi bizottságának vezetéséről, a tisztséget a jövőben Marton Zsolt váci megyés püspök tölti be.

Tóth Tamás megjegyezte: folyamatosan konzultálnak a járványügyi szakemberekkel és az ő javaslataik alapján hozzák majd meg döntéseiket. A konferencia ugyanakkor megerősítette a korábban hozott biztonsági rendelkezéseit. Ezek között szerepel, hogy a templomokban maradjanak üresek a szenteltvíztartók, a szentmisén és gyónáskor a hívek viseljenek maszkot, kerüljék a kézfogást, kézbe áldozzanak és tartsanak egymástól biztonságos távolságot.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

A püspökök testülete kéri továbbá, hogy az egyházi intézmények és plébániák mindenben kövessék az illetékes hatóságok járványügyi előírásait.

Tóth Tamás ismertette: a misekönyv készülő új fordításában a korábban a miatyánk végén szereplő „Köszöntsétek egymást a béke jelével!” felszólítás helyett az „Engesztelődjetek ki szívből egymással!” mondat szerepel. Hozzátette: ez utóbbi forma 1969-től több évtizeden keresztül használatos volt, és a „békejobb nyújtásának lehetőségét – eltekintve a mostani járványos időszaktól – nem szűkíti”. Megjegyezte: a kézfogás a liturgikus előírásokban eddig sem volt a béke kinyilvánításnak kötelezően használandó gesztusa, így ebben nem történik változás.

Az MKPK titkára szólt arról is: a konferencia tagjai kérik a híveket, hogy a 2021-es népszámláláskor minél többen adják meg vallási hovatartozásukat. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments