A vírus árnyékában is nagy tervekkel indul el Vácott a színházi évad

Különleges sajtótájékoztatón mutatták be a most nyíló évad terveit a Váci Dunakanyar Színházban. A készülő előadásokról és bemutatókról elhangzott fontos információk mellett a rendezvénynek volt egy másik főszereplője: Berki Szofi, aki énekével elkápráztatta a közönséget és kis koncertje végén – amelyhez a zenei alapot három tehetséges váci muzsikus: Arday Dániel, Hencz Kornél és Farkas Virág Zazie szolgáltatta – vastapssal jutalmazták a produkciót.

A sajtótájékoztatón ott volt mindenki, akinek a színházzal kapcsolatban mondanivalója volt. A megjelenteket dr. Varga Katalin ügyvezető igazgató köszöntötte. Matkovich Ilona polgármester arról beszélt, hogy minden hányattatás ellenére elindul végre az évad, remek műsor várja a közönséget. A városvezető bízik abban, hogy a vírusveszély ellenére sikerült minden előadást megtartani. Ám amíg idáig eljutott a színház, göröngyös utat kellett bejárnia, de most úgy látszik, jó irányba mennek a dolgok. Ennek kulcsa dr. Varga Katalin igazgató és Molnár Bence művészeti vezető, akik nagy lendülettel vágtak bele az évad szervezésébe.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elkészült a Vác Városért Választási Egyesület kompenzációs litája

Ugyancsak fontos szerepet kapott Vácott az Orlai Produkciós Iroda, amelynek vezetője Orlai Tibor. Az ő segítségével kerülnek színre olyan remek előadások, amelyek bizonyára nagyon sok néző örömére érkeznek Vácra. „A város, mint fenntartó, nagyon komolyan gondolja, hogy a színházra szükség van. És komolyan gondoljuk azt is, hogy a művészet szabad, mert a szabadságban nagy dolgok születnek. És abban bízom, hogy ez az épület egy találkozási pont lesz a művészek és a színházszerető emberek között” – tette hozzá a polgármester.

Orlai Tibor szerint az egyik legfontosabb feladat most a nézők bizalmának visszaszerzése. „Ez a színház a Dunakanyar ékköve, biztos vagyok benne, hogy egy olyan izgalmas programot tudunk majd kínálni, amely eljut az emberek széles köréhez” – fogalmazott a producer. Nem csak az idősebb korosztályokhoz szeretnének szólni az előadásokban, hanem a fiatalokhoz is, s ebben Vácott is partner lesz a FÜGE, a független színházi produkciók és műhelyek közössége.

Az idei évad már egy új színházi modell alapján valósul meg. Az állam egyre kevésbé finanszírozza a színházakat, ennek ellenére folyamatosan bizonyítani kell, hogy például Vácott is szükség van a színházra.

Az újdonságok sorába tartozik az az új bérlet, amely négy előadásra szól, de a tulajdonosa maga dönti el, hogy az évadra tervezett mintegy húsz produkcióból melyikeket akarja megnézni. Lesz két új bemutató is, november elején és tavasszal kerül ezekre sor, s olyan nagy nevek érkeznek városunkba, mint Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Benedek Miklós, Molnár Piroska, Kovács Patrícia és Udvaros Dorottya. „A mai színházi élet színe-java itt lesz és biztos vagyok benne, hogy a váci közönség is szeretettel fogadja majd a fellépő művészeket” – mondta Orlai Tibor.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

Molnár Bence ehhez hozzátette: az Orlai Produkció által kínált előadásokat jól egészíti majd ki az erdélyi, határon túli társulatok vendégszereplése. Sajnos, a vírushelyzet miatt várhatón tavaszra kell áttenni a programjaikat. További fontos feladat az idén az ifjúság megszólítása, ezért lesznek például tantermi produkciók is. Emellett a színház megpróbálja kihasználni a pályázati lehetőségeket is, és ily módon kis költségvetésű, de mégis színvonalas produkciókat színpadra állítani.

Az egyik ilyen darab rendezője a nagymarosi kötődésű Horváth János Antal, aki a sajtótájékoztatón elmondta: Szigligeti Ede Liliomfi című darabja lesz az első saját produkció. „Szeretnénk egy olyan zenés, szórakoztató előadást létrehozni, amely a közönség számára is maradandó élményt nyújt majd” – mondta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

Ezt követően Molnár Bence és Deli Szófia adott elő egy lendületes és vidám részt a készülő darabból. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments