Figyelje meg a környék madarait és vegyen részt a 27. Európai Madármegfigyelő Napokon

A hétvégén rendezik meg a 27. Európai Madármegfigyelő Napokat Magyarországon, a Magyar Madártani Egyesület 18 megyében és Budapesten mintegy 50 helyszínen várja az érdeklődőket szombaton és vasárnap – közölte a Magyar Madártani Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel. A helyszínek között van Sződliget, Dunakeszi és Veresegyház is.

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács, a BirdLife International indította 1993-ban. Az eseményhez azóta közép-ázsiai partnerek is csatlakoztak, így az október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény immáron két kontinens őszi madárvonulásáról gyűjt adatokat a lakosság segítségével. A program magyarországi koordinátora az MME – olvasható a közleményben.

Mint írják, az évenkénti összesített eredmények alapján tavaly 35 ország 1089 helyszínén több mint 4,2 millió madarat figyelt meg a mintegy 29 ezer résztvevő. Az EMN játékos verseny is az országok között, ahol a helyszínek, a résztvevők és a megfigyelt madarak száma alapján dőlnek el a virtuális dobogós helyek. Magyarország általában előkelő helyen, az első ötben szokott szerepelni, tavaly mindhárom kategóriában az élen végzett hazánk.

A kommüniké emlékeztet arra, hogy az összesített magyar eredmény gyarapításához nemcsak szervezett helyszíneinken lehet hozzájárulni, hanem bárki megszámolhatja a kert, az utca, a közeli park madarait is.

A résztvevők számára az a kérés, hogy jegyezzék fel a megfigyelés helyszínéül szolgáló települést és a megyét, a résztvevők számát, a megfigyelt madarak összlétszámát, a három leggyakoribb madár nevét és példányszámát, esetleg a ritka vagy érdekes madarak felbukkanását. Ezeket az adatokat kell elküldeni a program honlapoldaláról letölthető, okostelefonon is kitölthető elektronikus űrlapon vasárnapig. Az összesített eredményről várhatóan hétfőn ad hírt az egyesület.

A hazai rendezvényhelyszíneink fő programja többnyire egy könnyű séta, hogy kisgyerekes családok és idősek is részt tudjanak venni. A terepi vezetők a kézi távcső mellett lehetőség szerint erős nagyítású állványos teleszkópot is visznek magukkal a madármegfigyelésekhez, saját távcsövet is lehet vinni. Aki nem szeretne túrázni, választhatja a madárgyűrűzést is kínáló helyszínek valamelyikét.

A hétvégi esemény helyszíneiről az egyesület honlapján lehet tájékozódni, a www.mme.hu weboldalon – áll az összegzésben. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments