Ha lehúzod a wc-n az intimbetétet, bedögölhet a mancser és büdös lesz Alsóvároson

Hónapok óta panaszkodnak a váciak, elsősorban az Alsóvároson lakók, hogy főleg esténként elviselhetetlen szag terjeng a levegőben. A bűz forrását nem is kell olyan nagyon keresni, hiszen egyértelmű, hogy a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt közeli szennyvíz-tisztítója felől érkezik. Pénteken azonban, amikor az önkormányzat kis csapata Kiss Zsolt alpolgármester vezetésével felkereste az átépítés alatt lévő közművet, kiderült: néhány napon belül jelentősen javulhat a helyzet, a végleges megoldásra azonban még várni kell jövő év közepéig. A mostani bajoknak jellemzően a mancser az oka.

A váci szennyvíztelepen uniós támogatással jelentős korszerűsítés zajlik. A tisztító telep regionális feladatokat lát el Vácott és térségében, a települések csatornázott területein keletkező, összegyűjtött és átemelt, illetve a gödi SAMSUNG gyár előkezelt ipari szennyvizét fogadja, és tisztítja eleveniszapos biológiai tisztítási technológiával.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szakmai napot tartottak az óvodai és iskolai szociális segítőknek

A Széchenyi 2020 program keretében, európai uniós finanszírozással valósul meg a telep szennyvíziszap hasznosításának fejlesztése. A beruházás hozzájárul az érintett környezet megóvásához, a megújuló energiaforrás felhasználás növeléséhez és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez – állítják a szakemberek.

A projektet a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 404 millió forint vissza nem térítendő támogatás felhasználásával valósítja meg a DMRV Zrt. A szennyvíztisztító-telepi fejlesztés célja egyrészről a szennyvíztisztító telepen keletkező iszapok mennyiségének csökkentése, másrészről a keletkező, magas metán tartalmú biogáz gazdaságos hasznosítása.


Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

1 Comment
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments