Közel hárommilliárdból épül Dunakanyar Látogatóközpont Dömösön

Három részre bontva, összesen 2 milliárd 842 millió forintból Dunakanyar Látogatóközpont épül Dömösön. A kivitelezés legnagyobb részét a LAKI Épületszobrász Zrt. végezheti, nettó 2 milliárd 128 millió forintért – számol be a napi.hu. A tender eredményét az ajánlatkérő Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A fejlesztés részeként tanösvényeket és egy tisztavizű tavat is kialakítanak, valamint interaktív programokat kínáló látogatórészt hoznak létre.

A projekt megvalósítása során kialakításra kerül egy központi épület, melynek része egy interaktív, élményszerzésen alapuló, a Duna-Ipoly Nemzeti Park területének élőhelyeit, jellemző élőlényeit, és egyéb természeti jelenségeit bemutató kiállítás.

A kiállítás mellett létrejön egy konferenciaterem, mely 150 fő befogadására lesz képes, így az időközi, természetfilmes vetítések mellett lehetőség lesz konferenciák, workshopok, szakmai napok, illetve vállalati csapatépítők és egyéb rendezvények (például esküvők) lebonyolítására is, valamint időszakos kiállítások helyszíneként szolgálhat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

A látogatóközpont déli főbejárata előtt 50 férőhelyes személygépkocsi és 2 darab autóbusz számára látogatói parkoló, valamint 8 férőhelyes személyzeti parkoló épül.

A terület északi részén egy jellemzően zöldfelületként funkcionáló kertrészt alakítanak ki, melyet egy kavicsos sétaút vág majd ketté. A sétálóút nyugati oldalán fog elhelyezkedni a sport- és rendezvénykert. Ez a terület elsősorban nagy, gyepes felület, melyet dús növényzet szegélyez és választ majd le a későbbiekben erdei iskolaként átalakítani kívánt egykori panzióépületétől és az ahhoz kapcsolódó 12 férőhelyes személyzeti parkolótól.

Tanösvényeket és tavat is kialakítanak

A sétaúttól keletre lesz megtalálható a Látogatóközpont attrakciójának egyik fő eleme, a kert interaktív programokat kínáló része. Ez a kertrész tartalmazza a Duna-tanösvényt, mely egy akadálymentes fa pallósoron halad majd keresztül. Itt egy ivókút fogja jelképezni a Duna forrását, továbbá a Duna felső folyását is szimbolizálva egy Kneipp-ösvény is kialakításra kerül. A tanösvény mellett három egységes méretű, gerenda szerkezetű kültéri foglalkoztatópavilon kerül kialakításra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

A tanösvény végénél a Duna-delta torkolatát szimbolizáló tisztavizű tó, a Duna-delta tó) kerül elhelyezésre. A tó felülete 240 négyzetméter, vízmélysége pedig 0,3 és 1,5 méter közötti lesz. Az itt létesítendő vízfelülethez kötődő, illetve a környék madarainak megfigyelésére két darab megmászható detektívüveges madárlest is elhelyeznek. A kert délkeleti sarkában kialakítanak egy juh-állatbemutatót is – írta a korábban a magyarepitok.hu.

A munka három részből áll majd. Első az 1030 négyzetméteres főépület, és a 321 négyzetméteres oktatási-irodaépület kivitelezése. Az erdei iskola (volt Bergmann panzió) épületét pedig szerkezetkész állapotig kell felújítani. Ezt a részt a Laki Épületszobrász Zrt. nyerte, nettó 2 milliárd 128 millió forinttal.

A második rész a látogatóközpont 21 ezer négyzetméteres környezetének a rendezése. Ennek keretében épül egy 50 férőhelyes személyautó és két buszt befogadó parkoló. Ezt az Mpaladin pítőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nyerte, 473 millió forinttal.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

Végül a harmadik rész a kiállítás kivitelezése, amelyet a Tó-Art Medic Kft. készíthet, 240 millió forintért – olvasható a napi.hu-n. (fotók: infoesztergom.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments