Még mindig zajlik a vita a közmeghallgatás után: voltak-e válaszok, vagy sem?

A legutóbbi közmeghallgatáson több polgár kérdéseket tett fel és véleményt fogalmazott meg fontos városi ügyekben, ám az ígéretek ellenére sem a helyszínen, sem később írásban nem kaptak választ az általuk felvetett problémákra – állította Mokánszky Zoltán képviselő (Fidesz-KDNP) a főtéren több érintettel közösen tartott sajtótájékoztatóján. A városháza mindezt cáfolja, állításuk szerint minden polgár a helyszínen lényegre törő választ kapott.

„A balliberális városvezetés, úgy látszik, nem tudja megoldani a városban élők problémáit” – kezdte Mokánszky Zoltán. Az elmúlt időszakban szerinte születtek olyan döntések, amelyek nem voltak sem város-, sem polgárbarátok és nem az emberek érdekeit szolgálták. Példaként a közösségi együttélés szabályait tartalmazó helyi rendelet módosítását említette, amellyel a közterületek egy részének karbantartását a lakosság feladatává tették. Ugyancsak kifogásolta a közétkeztetés átszervezését és a vállalkozókat érintő adóemeléseket.

Szóba hozta egy, a Naszály úton lévő konditerem ügyét is, mert szerinte annak működése nagyon zavarja a környéken élőket, s bár kérték, hogy a város lépjen fel az érdekükben a tulajdonosokkal szemben, ez nem, vagy csak részben történt meg. „Decemberben személyesen adtam le egy, harminc család által aláírt kérelmet a polgármester asszonynak, kérve a zajosság csökkentését. A július 15-i közmeghallgatáson is számos kérdés hangzott el, ezekre a helyszínen, de legkésőbb 15 napon belül írásban kell válaszolni. A mögöttem álló polgárok ezt nem kapták meg” – mondta a képviselő.

Fehér Edina Naszály úti lakó a konditeremmel kapcsolatban elmondta: az ottani tevékenység folyamatos nagy zajjal jár, s hiába kértek a városházától segítséget, úgy látja, nem kaptak megfelelő védelmet. A sportolók egy sátorban tevékenykednek, a vékony fal nem ad kellő hangszigetelést. Többször kérték az ott lévőket, hogy próbálják meg halkabban végezni a gyakorlatokat, de mindeddig kezdeményezésük sikertelen volt.

Fenyvesi Jenő Fekete utcai lakó arról beszélt, hogy deákvári háza előtt egy nagy terület van, s ő magas kora és betegségei miatt  ennek karbantartását a helyi rendelet ellenére sem tudja megoldani. „Elég a kertemben lenyírni a füvet, nemhogy még az önkormányzatnak ingyen munkát végezzek” – jegyezte meg. A júliusi közmeghallgatáson ezt elmondta, de állítása szerint választ nem kapott.

A Berkes utcában élő Vogel Csaba úgy kezdte: néha az az érzése, szélmalomharcot folytat. Kifogásolta, hogy nem csak a közterületi fű nyírása a polgárok feladata, hanem az azon lévő fák gondozása is. Szerinte ez elfogadhatatlan. Több fórumon tett emiatt panaszt, egyebek között a kormányhivatalban és az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, de eddig nem történt érdemi lépés. A téma a közmeghallgatáson is szóba került, ám azóta sem változott semmi. Azóta írásban is többször jelezte a városházának, hogy álláspontját továbbra is fenntartja.

Szánsi Pál a Bimbó utcában él, ő amiatt elégedetlen, mert magánemberként vett egy telket, ami nem része a vállalkozásának, mégis adót kell utána fizetnie.

Befejezésül Mokánszky Zoltán ismét szóvá tette, hogy a városháza nem tartja be a határidőket és nem válaszol a polgárok kérdéseire, kéréseire.

A városháza szerint

A legújabb Mokánszky-féle sajtótájékoztatón elhangzottakkal ellentétben egyetlen olyan, a Közmeghallgatáson elhangzott kérdés sem maradt megválaszolatlanul, amelyre a vádak megállnák a helyüket- reagált a városháza a sajtótájékoztatón elhangzottakra.

Az eseményről hangfelvétel alapján a testületi üléseken megszokott formában készült jegyzőkönyv, amelyet a kormánypártok egyik helyi önkormányzati képviselője is hitelesített. A közmeghallgatáson feltett konkrét – és állítólag válasz nélkül hagyott – kérdések megemlítése nélkül pedig csupán egy újabb alaptalan vádaskodásként értékelhető ez a sokadik feszültségkeltés. Ugyanis nem csupán a sajtótájékoztatón említett ügyekben, hanem más, intézkedést igénylő ügyben már eddig is megtette a szükséges lépéseket az önkormányzat – olvasható közleményükben.

Az elhangzott problémák döntő részére a helyszínen a polgármester, illetve az adott témában illetékes alpolgármester, képviselő reagált. De nem csupán ebben tért el az idei váci közmeghallgatás az előző közel egy évtizedes gyakorlattól. Az elodázó, a konkrétumokat elkenő általános válaszok helyett most az érdeklődő a problémáját közvetlenül érintő reagálást kaphatott. Nem a törvény által lehetővé tett többhetes idő végén, hanem ott helyben, azonnal.

Azon esetekben, amelyek városvezetői intézkedést igényelnek, jelenleg is három olyan van, amely ügyintézése még tart. Közülük az egyik, a szabadtéri konditerem Mokánszky Zoltán alpolgármestersége alatt alakult ki egy állami fenntartású iskolában, melynek állítólagos zajosságát a volt alpolgármester nem tudta megoldani. A jelenlegi városvezetés viszont egyeztet a bérlővel – írják. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments