Meghosszabbítják a főtéri kamerarendszer tesztüzemét

Mintegy 70 szabálytalankodó autós úszta meg a bírságolást a főtérre történő behajtást ellenőrző rendszámfelismerő kamerarendszer egyhetes tesztüzeme alatt. Ennyien voltak, akik a Rév közhöz és a Bécsi kapuhoz telepített kamerák felvétele alapján egyáltalán nem rendelkeztek behajtási engedéllyel, vagy a meglevővel éltek szabálytalanul – írja a vac.hu.

A jogosulatlan behajtások nagy száma miatt szeptember 11-től még nem indították be azt az automatikus folyamatot, amelynek végén akár 50 ezer forint bírságot is kiszabhatnak. Az autósok még egy hét türelmi időt kapnak, ezért a tesztüzem egy héttel meghosszabbodik.

Az új rendszer lényege, hogy a kamerák leolvassák a rendszámot a főtéri be- és kilépésnél, majd a telepített háttérinformatika összeveti a kapott adatokat az engedéllyel rendelkező gépjárművek listájával. Ha nincs egyezés, akkor azonnal megindul a bírságolási folyamat. A program azt is észleli, ha valamely gépjármű az engedélyezett 30 percen túl tartózkodik a téren, vagy csak áthajt azon. (Azaz, kevesebb, mint 5 perc időtartam alatt behajt, majd elhagyja a területet.) Az utóbbi tevékenység sem engedélyezett, még akkor sem, ha az autónak van behajtási engedélye.

Ferjancsics László a rendszer beindításának apropóján korábban emlékeztetett: választási kampányukban ezen a téren is rendet ígértek, melynek fontos része a korlátozott övezetekbe való behajtások és az ott parkolások korrekt ellenőrzése, a városháza előtti VIP parkoló forgalmának jelentős csökkentése. Az alpolgármester kiemelte továbbá, hogy az új rendszer a korábbinál kisebb fenntartási és üzemeltetési költséggel jár és ha beválik, akkor a Görgey és az Eötvös utcák behajtási pontjainál is hasonló módon fogják ellenőrizni a szabályok betartását – írják. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments