Tesztüzemben a főtéri kamerarendszer

Eredményes pályáztatást és műszaki üzembehelyezést követően ma megkezdte működését a Március 15. tér déli és északi végében található rendszámfelismerő kamerarendszer. Egy hét próbaüzem után a tervek szerint szeptember 11-e, péntektől már büntetni fogják a szabályokat be nem tartó járművezetőket – írja a városháza honlapja.

Rendszám felismerő kamerarendszert telepített a nyílt önkormányzati pályázaton nyertes cég a Főtér két végéhez – a Rév közhöz és a Bécsi kapuhoz –, mely a behajtási engedélyek meglétét fogja ellenőrizni. Ezt a megoldást – a sok problémát előidéző és gyakran meghibásodó süllyedő oszlopok helyett – még a februári költségvetés elfogadásakor javasolta Jess Kinga tanácsnok, a belvárosi körzet önkormányzati képviselője.

A rendszer működési elvéről Szeri Mihály, a közterület-felügyelet vezetője elmondta: a kamerák leolvassák a rendszámot a főtéri be- és kilépésnél, majd a telepített háttér informatika összeveti a kapott adatokat az engedéllyel rendelkező gépjárművek listájával. Ha nincs egyezés, akkor azonnal megindul a bírságolási folyamat. A program azt is észleli, ha valamely gépjármű az engedélyezett 30 percen túl tartózkodik a téren, vagy csak áthajt azon. (Azaz, kevesebb, mint 5 perc időtartam alatt behajt, majd elhagyja a területet.) Az utóbbi tevékenység sem engedélyezett, még akkor sem, ha az autónak van behajtási engedélye.

„A süllyedőkapus bóják nem fognak már működni, tehát balesetveszélyes fizikai akadályok már nem lesznek. Természetesen közúti jelzőtáblákkal hívjuk fel a gépjárművezetők figyelmét a korlátozott behajtásra. A tervek szerint egyhetes lesz a próbaüzem, amikor a szabálysértéseket csak regisztrálja a rendszer, de még nem büntetünk. Nyilvánosságra fogjuk hozni a szabálytalankodók számát és a már büntetéssel járó időszak kezdetének időpontját is” – tájékoztatott Szeri Mihály.

Ferjancsics László a rendszer beindításának apropóján emlékeztetett: választási kampányukban ezen a téren is rendet ígértek, melynek fontos része a korlátozott övezetekbe való behajtások és az ott parkolások korrekt ellenőrzése, a városháza előtti VIP parkoló forgalmának jelentős csökkentése. Az alpolgármester kiemelte továbbá, hogy az új rendszer a korábbinál kisebb fenntartási és üzemeltetési költséggel jár és ha beválik, akkor a Görgey és az Eötvös utcák behajtási pontjainál is hasonló módon fogják ellenőrizni a szabályok betartását – írja a vac.hu.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments