Tesztüzemben a főtéri kamerarendszer

Eredményes pályáztatást és műszaki üzembehelyezést követően ma megkezdte működését a Március 15. tér déli és északi végében található rendszámfelismerő kamerarendszer. Egy hét próbaüzem után a tervek szerint szeptember 11-e, péntektől már büntetni fogják a szabályokat be nem tartó járművezetőket – írja a városháza honlapja.

Rendszám felismerő kamerarendszert telepített a nyílt önkormányzati pályázaton nyertes cég a Főtér két végéhez – a Rév közhöz és a Bécsi kapuhoz –, mely a behajtási engedélyek meglétét fogja ellenőrizni. Ezt a megoldást – a sok problémát előidéző és gyakran meghibásodó süllyedő oszlopok helyett – még a februári költségvetés elfogadásakor javasolta Jess Kinga tanácsnok, a belvárosi körzet önkormányzati képviselője.

A rendszer működési elvéről Szeri Mihály, a közterület-felügyelet vezetője elmondta: a kamerák leolvassák a rendszámot a főtéri be- és kilépésnél, majd a telepített háttér informatika összeveti a kapott adatokat az engedéllyel rendelkező gépjárművek listájával. Ha nincs egyezés, akkor azonnal megindul a bírságolási folyamat. A program azt is észleli, ha valamely gépjármű az engedélyezett 30 percen túl tartózkodik a téren, vagy csak áthajt azon. (Azaz, kevesebb, mint 5 perc időtartam alatt behajt, majd elhagyja a területet.) Az utóbbi tevékenység sem engedélyezett, még akkor sem, ha az autónak van behajtási engedélye.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Testületi döntés a Karacs-torzó rendezése érdekében

„A süllyedőkapus bóják nem fognak már működni, tehát balesetveszélyes fizikai akadályok már nem lesznek. Természetesen közúti jelzőtáblákkal hívjuk fel a gépjárművezetők figyelmét a korlátozott behajtásra. A tervek szerint egyhetes lesz a próbaüzem, amikor a szabálysértéseket csak regisztrálja a rendszer, de még nem büntetünk. Nyilvánosságra fogjuk hozni a szabálytalankodók számát és a már büntetéssel járó időszak kezdetének időpontját is” – tájékoztatott Szeri Mihály.

Ferjancsics László a rendszer beindításának apropóján emlékeztetett: választási kampányukban ezen a téren is rendet ígértek, melynek fontos része a korlátozott övezetekbe való behajtások és az ott parkolások korrekt ellenőrzése, a városháza előtti VIP parkoló forgalmának jelentős csökkentése. Az alpolgármester kiemelte továbbá, hogy az új rendszer a korábbinál kisebb fenntartási és üzemeltetési költséggel jár és ha beválik, akkor a Görgey és az Eötvös utcák behajtási pontjainál is hasonló módon fogják ellenőrizni a szabályok betartását – írja a vac.hu.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments