A cékla tudományosan is igazolt lenyűgöző hatásai az egészségre

Bell Barbara Vácon élő természetgyógyász rendszeresen készít hivatalos tudományos cikkekből összefoglalót a Viva Natura tudástár oldalán. Most a cékla jótékony hatásaival foglalkozott, amit érdemes elolvasni. Ez a  zöldség beltartalmát tekintve gazdag rost tartalma mellett nagyon értékes vitaminokat, ásványi anyagokat, mikor- és makro-tápanyagokat is tartalmaz. Rendszer fogyasztása jótékonyan hat az egészség támogatásában mindezt úgy, hogy kalória tartalma igen alacsony.

Nitrátok a vérnyomás csökkentésért

A cékla magas koncentrációban tartalmaz nitrátokat, amelyek köztudottan vérnyomáscsökkentő hatásúak. Ennek köszönhetően, rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívroham, a szívelégtelenség és a stroke kockázatát.

A szívbetegség, beleértve a szívrohamot, a szívelégtelenséget és a stroke-ot, az egész világon a halálokok egyik vezető oka. Ezen belül a magas vérnyomás az egyik vezető kockázati tényező. Klinikai tanulmányok kimutatták, hogy a cékla szignifikánsan, akár 4-10 Hgmm-rel képes csökkenteni, néhány órán keresztül a vérnyomást. A tanulmány arra is rámutatott, hogy a nyersen fogyasztott cékla esetében volt ez mérhető. A vérnyomáscsökkentő hatásért elsősorban a magas nitrát-koncentráció felelős. A szervezetben az étrendből bekerült nitrátok nitrogén-oxiddá alakulnak, amelyek képesek kitágítani az ereket, ezzel csökkentve a vérnyomást.

A vér nitrát-szintje az étrendi nitrát evése után körülbelül hat órán keresztül emelkedik. Ezért a répa csak ideiglenesen befolyásolja a vérnyomást, és rendszeres fogyasztásra van szükség a vérnyomás hosszú távú csökkenésének megtapasztalásához.

Javíthatja a sport teljesítményt

Több tanulmány szerint az étrendi nitrátok javíthatják az atlétikai teljesítményt, ezért a cékla, mint friss alapanyag, gyakran szerepel a sportolók étrendjében. Úgy tűnik, hogy a nitrátok befolyásolják a fizikai teljesítményt azáltal, hogy javítják a mitokondriumok hatékonyságát, amelyek a sejtműködéséhez szükséges energiát termelik.

Egy férfiakkal foglalkozó vizsgálatban, 6 napon keresztül, napi 500 ml cékla lé fogyasztása javította az általános teljesítményüket. A rendszeresen, frissen fogyasztott cékla javíthatja a kerékpározást és az atlétikai teljesítményt, és akár 20%-kal is növelhetik a szervezet oxigén-felhasználását. Ezt a tényt támasztja alá egy másik tanulmány is ahol 9 profi kerékpárversenyző bevonásával, napi 500 ml cékla lé fogyasztása mellett vizsgálta a teljesítmény javulását, 4 és 16 km fölött. A rendszeresen fogyasztott juice mind a két távon mérhető javulást eredményezett. Fontos megjegyezni, hogy a vér nitrát-szintje 2-3 óra alatt éri el a csúcsot. Ezért a teljesítmény maximalizálása érdekében a legjobb a cékla fogyasztását 2-3 órával az edzés vagy versenyzés előttre időzíteni.

Segíthet a gyulladás elleni küzdelemben

A szervezetben kialakult krónikus gyulladás számos egyéb betegség kialakulásnak kedvez, mint például az elhízás, a szívbetegség, bizonyos májbetegségek és akár a ráknak is. A cékla egyik hatóanyaga a béta-alanin, melynek számos gyulladást gátló hatást nyilvánítanak.

Az ezen a területen végzett kutatások nagy részét elsősorban patkányokon végezték. A cékla léről és a cékla kivonatról kimutatták, hogy csökkentik a vesegyulladást olyan patkányokban, amelyeket mérgező vegyi anyagokkal injektáltak, amelyek súlyos vesekárosító hatásúak.

Egy osteoarthritises betegekkel végzett vizsgálat kimutatta, hogy a cékla hatóanyagainak kivonatából készült kapszula rendszeres fogyasztása csökkentik a betegség okozta fájdalmat és kellemetlenséget.

Támogatja az emésztőrendszer normál működését

Az élelmi rost az egészséges táplálkozás fontos alkotóeleme. Rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, ideértve az emésztőrendszer hatékonyabb működését is. Egy csésze cékla 3,4 gramm rostot tartalmaz, ami jó rostforrássá teszi. Az élelmi rostok élettani hatásaikat tekintve szerteágazóak, például: enyhíti a divertikulózis tüneteit, csökkentik a szérum koleszterinszintet, de ezen túlmenően segít csökkenteni a vastagbélrák, a szívbetegségek és a 2. típusú cukorbetegségek kialakulásának kockázatát is. A cékla jó rostforrás, amely jótékony hatással van az emésztőrendszer egészségére, és csökkenti számos krónikus betegség kialakulásának lehetőségét.

Segíthet az agy egészségének támogatásában

Természetesnek vesszük, hogy a mentális és kognitív funkciók az életkor előrehaladtával romlanak. Bizonyos esetekben ez a hanyatlás jelentős mértékű is lehet, mely idővel a demencia kialakulásához vezet. Az agy vér- és oxigénellátásának csökkenése nagyban hozzájárul a betegség kialakulásához. Érdekes módon a cékla nitrátjai javíthatják a mentális és kognitív funkciókat azáltal, hogy elősegítik az erek tágulását, ezáltal növelve az agy vérátáramlását. Bebizonyosodott, hogy a cékla javítja az agy, különösen az elülső lebenyének (homlok-lebeny) vérátáramlását – ez a terület pedig a magasabb szintű gondolkodáshoz kapcsolódik, mint például a döntéshozatal és a munkamemória.

Ezenkívül egy, a 2. típusú cukorbetegek körében végzett tanulmány, a cékla hatását az egyszerű reakcióidőre vizsgálta, ami a kognitív funkció mérőszáma. A számítógépes kognitív funkcióteszt során az egyszerű reakcióidő 4%-kal gyorsabb volt azoknál, akik két héten keresztül naponta 250 ml cékla juice-t fogyasztottak a kontroll csoporthoz képest. Az eredmények kecsegtetők, de még várni kell arra, hogy a cékla klinikai körülmények között felhasználható-e az agy működésének javítására és a demencia kockázatának csökkentésére. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments