A forradalmi hőseire emlékezett a város

Vác Város Önkormányzata a Váci Reménység Egyesülettel közösen szervezte meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulója alkalmából megtartott október 23-i eseménysorozatot – számol be az eseményről a város honlapja.

A program 2020. október 23-án pénteken délelőtt 10 órakor a Váci Fegyház és Börtön előtti emlékműnél kezdődött. Megemlékező beszédében Sárossy Gyula, a Politikai Elítéltek Közösségének elnökségi tagja köszönetét fejezte ki, hogy a jelenkor sem feledkezik el az áldozatokról. A szónok felidézte a börtönkörülményeket, a nemzeti forradalom előzményeit, eseményeit, céljait.

A kegyelet koszorúinak elhelyezését követően dr. Kristóf Béla egykori polgármester, majd Pap Béla református lelkész és Kovács Ottó mártír emléktábláját is megkoszorúzták az önkormányzat képviselői, továbbá a hősök emléke előtt tisztelgő szervezetek, polgárok, illetve Komáromi Kornélia, Vác díszpolgára hozzátartozói is átvették a kegyelet virágait.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A lakossági rezsinövekedést is enyhíti az önkormányzat

Este a Konstantin téren dr. Szontagh Pál történész idézte fel dr. Brusznyai Árpád életét, munkásságát, majd a jelenlévők elhelyezték a tisztelgő emlékezés virágait a mártírhalált halt tanár, valamint dr. Rusvay Tibor emléktáblájánál. A Püspöki palotánál a dr. Péteri József emléktábla, illetve a „Világcsodája kereszt” megkoszorúzását Marton Zsolt megemlékező beszéde előzte meg. A váci megyéspüspök szólt az elmúlt század negyvenes éveiben városunk és környéke egyházi életét irányító elődje tevékenységéről, részletesen felidézve 1956-os váci visszatérésének megható pillanatait.

A pártoskodástól, széthúzástól mentes méltóságteljes tisztelgő programon közreműködtek a Váci Civitas Szimfonikus Zenekar rézfúvósai, Molnár Bence és Deli Szófia, a Váci Dunakanyar Színház művészei, valamint a Boronkay iskola tanulói: Gubó Liza, Burkódi Mikes, Szekeres Ádám, Bihari Gergely és Baráz Dávid. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments