Extrém telet hozhat a szokatlan jelenség: nem kezdett el befagyni a Jeges-tenger

Nem kezdett el befagyni a Jeges-tenger, a szokatlan jelenség pedig extrém időjárást okozhat az előttünk álló télen – írja az OMSZ, melyet a portfolio.hu szemlézett. Az OMSZ egy időjárási szakoldal elemzésére hivatkozva ezt írta: 2020 szeptemberében az eddigi második legkisebb jégkiterjedést mérték az északi sarki óceánon, és 2020 októberében már rekord alacsony a jégborítottság, a visszafagyás teljesen más ütemben halad, mint korábban. 

A nagytérségi légköri helyzet, a sós víz fokozott beáramlása és a jégmentes vízfelszín fokozott melegedése miatt pozitív visszacsatolási mechanizmusok működhetnek, amelyek segíthetnek késleltetni a visszafagyást.

Ha az átlagnál tartósan 15-20 fokkal magasabb marad a sarkkörön túli levegő hőmérséklete, az gyengítheti a poláris futóáramlást, ez pedig többnyire extrémebb időjárási kilengésekhez, erőteljesebb hidegbetörésekhez és meleg periódusokhoz vezethet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

Az utóbbi jelenség lényege, hogy a poláris futóáramlat több tanulmány szerint kölcsönös hatással van az északi-sarki jegesedés. A futóáramlat egy viszonylag keskeny csík a bolygó felső légkörében, ahol nagy sebességgel áramlik a légkör azonban, ha nem fagy be különböző időjárási anomáliák miatt a Jeges-tenger, az gyengíti a futóáramlat erejét. Emiatt a déli melegebb levegő északra, a hidegebb sarki levegő pedig délre törhet be, extrém hideget hozva Európába vagy Észak-Amerikába. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments