Kosdon csökkenti környezeti lábnyomát az EHF EURO 2022

Kosd település adott otthont október 29-én az EHF EURO 2022 és a WWF Magyarország közös környezetvédelmi kezdeményezése nyitóeseményének. Az erdősáv-rekonstrukció a DO MORE program része. A program célja a sportesemény környezeti lábnyomának csökkentése. A mostani akció keretében fákat ültettek Kosdon, Puskás Péter énekes, színész és Follow Anna, a közösségi média népszerű szereplője is.

2022 januárjában Magyarország és Szlovákia közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságnak ad otthont. Az Eb hazai szervezői egy teljesen új koncepcióval készülnek a tornára: a cél, hogy az Európa-bajnokság közösségi és fesztiválélményt nyújtson, valamint minél több embert megmozgasson, korosztálytól függetlenül. Ezt takarja a WATCH GAMES. SEE MORE. szlogen és brand, amely nemcsak gasztronómiai, kulturális és szórakoztató programokat kínál, hanem környezetvédelmi kezdeményezéseket is.

A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a társadalmi felelősségvállalásra, a fenntarthatóságra, ennek érdekében dolgozták ki a DO MORE programot. A program egyik kiemelt célja (a szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítás akciói mellett), hogy a lehetőségekhez mérten csökkentik az Európa-bajnokság szén-dioxid lábnyomát – egy még zöldebb jövő érdekében.

A WWF Magyarország felmérte az Eb-n résztvevő csapatok utazásának szén-dioxid-kibocsátását, melyet körülbelül 185,5 tonna egyenértékre becsült. Ezt a karbonlábnyomot kívánják ellensúlyozni az élőhely-rekonstrukciós programjukkal. Céljuk a természetes élőhelyek kiterjedésének növelése, ökológiai hálózatok kialakítása, a biodiverzitás megőrzése úgy, hogy közben egy település villámárvíz-fenyegetettségét is csökkentik.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Honismereti Munkáért Emlékérem Zebegény honismereti kutatójának

Az együttműködés keretében Kosd településen ültettek fákat, az élőhelyfejlesztés néhány évtized alatt képes elnyelni az említett szén-dioxid-kibocsátást. Emellett a monoton agrártájba ékelődött fás sávok búvóhelyet nyújtanak sok fajnak, élőhelyfolyosóként funkcionálnak, valamint az erózióvédelem és a mikroklíma-szabályozás tekintetében is eredményeket érnek el.

Dr. Bíró Szabolcs, az Európa-bajnokság szervezőbizottságának vezetője így nyilatkozott a WWF Magyarországgal és Kosd településsel kialakított együttműködésről:

„Első perctől kezdve kiemelt fontossággal bírt az Európa-bajnokság környezetre gyakorolt hatásának vizsgálata. Egy világszintű sportesemény tömegeket mozgat meg ezáltal nagyon sok ember számára hívhatjuk fel a figyelmet a környezet megóvásának fontosságára. Példát kell mutatnunk, hogy igenis lehet környezettudatosan nagyszabású eseményt rendezni. Ennek érdekében hiteles programokban és hiteles partnerekkel működünk együtt, ilyen a WWF Magyarország is. Több mint egy éves együttműködésünknek pedig egy kiemelten fontos része a kosdi faültetés.”

„Kosd települése az elmúlt években nagy erőfeszítéseket tett a klímaváltozás miatti károk helyreállításában, enyhítésében. A település adottságaiból adódóan hatványozottan jelentkező villámárvizek és aszályos időszakok próbára teszik az itt élők teherbíró képességét. Ezért rendkívül fontosnak tartjuk, hogy az előttünk álló fejlesztési időszakban, években, a terveinket szigorúan ezen negatív hatások enyhítésének figyelembevételével állítsuk össze annak érdekében, hogy az utánunk jövő nemzedékeknek egy élhető és természetközeli, azzal összhangban megformált települést tudjunk átadni” – mondta Kurdi Ferenc.

Összesen 2,3 hektárnyi területen telepítettek fákat. A település központjához közeli dűlőutakra fás és cserjés sávokat ültettek: fáknak szelídgesztenyét és hársot, cserjeszinten pedig somot, csipkét, berkenyét, galagonyát, valamint nagyobb egybefüggő területet szelídgesztenyéből. Fontos, hogy mindegyik faj termése hasznosítható, a kiválasztásban Kurdi Ferenc, Kosd polgármestere segítette a szervezetet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  15 milliót csaltak ki egy dunakeszi cégtől

„A környezetvédelmi törekvések közül egyre nagyobb figyelem irányul az éghajlatváltozásra, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, elnyelésére. Olyan fontos kérdések, mint a biodiverzitás csökkenése, az élőhelyek pusztulása sokszor háttérbe szorulnak. A kosdi fás sáv rekonstrukciós projekt azért mintaértékű, mert ezek kezelését összekapcsolja. A fás-cserjés sávok telepítésével nemcsak szén-dioxidot köt meg, hanem segít alkalmazkodni az éghajlatváltozás negatív hatásaihoz is, ugyanis csökkenti a meredek domboldali szántókon az egyre gyakoribb heves esőzéseknek köszönhető eróziót, és villámárvíz-fenyegetettséget. Ezen kívül más ökoszisztéma-szolgáltatásokat is nyújt: növeli az élőhelyek sokszínűségét az egyhangú agrártájban, a helybélieknek pedig sokféle haszonvételt biztosít a telepített hárs, szelídgesztenye, csipke és galagonya. Nagyon örülünk annak, és követendőnek tartjuk, hogy egy sportesemény szervezői leteszik névjegyüket a környezetvédelem ügye mellett. Bízom benne, hogy ezzel másoknak is példát mutatnak” – nyilatkozta az együttműködésről Farkas Mátyás, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi szakértője.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Palóc búcsú és folkfesztivál Balassagyarmaton

Puskás Péter, énekes, színész is részt vett a sajtóeseményen.

„Hiszek abban, hogy a természetvédelem nem lehet csak egy trend. Igenis fontos, hogy úgy tegyünk a környezetünkért, hogy annak legyen valós, kézzelfogható eredménye.  Épp ezért csatlakoztam szívesen a WWF és a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság közös projektjéhez, örömmel ültettem fát a gyerekekkel” – mondta.

Az Európa-bajnokságot 2022. január 13. és 30. között rendezik (a hazai helyszínek Budapest, Debrecen és Szeged lesznek), a szervezőbizottság a torna kezdetéig további közösségi programokkal jelentkezik majd. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments