„Kristálytiszta Elektronika” csomagok a Piárban

A Piarista Gimnázium a kezdetektől fogva – 300 évvel ezelőtt is már – kiemelten kezeli a természettudományos oktatást. Érdemes megemlíteni Öveges József nevét, aki a fizikát minden fórumon sikeresen népszerűsítette, és aki iskolánk tanára volt a múlt század elején (1924-1930). Egyik méltó diákutódjának nevezhető Menyhárt Gellért (12.A), iskolánk végzős diákja (hobbielektronika-fan, rádióamatőr), aki megragadott egy remek lehetőséget, és benevezett a Xtalin Kft. által megalkotott, az MVM (Magyar Villamos Művek) által támogatott, középiskolásoknak meghirdetett Kristálytiszta Elektronika alkatrészcsomag pályázatára. És nyert.

A pályázat kiírásával augusztus 27-én találkozott, a Kristálytiszta Elektronika Facebook oldalán hirdették meg. Borbély Venczel tanár támogatásával megírta a pályázatot, ami lényegében egy másfél oldalas indoklása volt annak, „Miért nálunk lenne a legjobb helyen az elektronikai ajándékcsomag?”. Ebben röviden bemutatta a pénteki fizikaszakkört – projekteket, versenyeket, pályázatokat -, és a Fizika++ órákat – 9-10. évfolyamosoknak – is megemlítette, mint egy másik lehetséges felhasználási helyet, ahol sokat segíthet a csomag. Pár nappal később jött az értesítés, hogy nyert az iskolánk. Sőt, a meglepetés az volt, hogy nem is egy dobozt, hanem négyet(!).

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

A csomagokat az MVM biztosította a Kristálytiszta Elektronika csapatának. A kft ügyvezetője, Lágler Gergely és két segítője személyesen látogattak meg minket szeptember 28-án, és átadták az elektronikai taneszközöket, majd be is mutatták a dobozok tartalmát. A teljes eszköz- és alkatrészcsomagok tartalmazzák az összes olyan laboratóriumi felszerelést, illetve az összes olyan alkatrészt, amelyeket a Kristálytiszta Elektronika tananyag is használ, az online anyagának fejezetei során. Egy-egy kapcsolóüzemű tápegységet, digitális multimétert, mikrovezérlőt, a hozzá szükséges elektronikát – programozó interfészt – és sok-sok más apró alkatrészt (ellenállások, félvezetők, digitális alkatrészek, stb.).

Az átadón Kalász Ákos igazgató is részt vett. Kifejezte elismerő szavait az iránt, hogy ezt a tananyagot a munka világában dolgozók fejlesztették ki, és ezzel szorosabb kapcsolatot teremtettek az iskolában folyó oktatás életszerűbbé tételéhez, a gyakorlatorientált képzéshez.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Zöld Menedék május 1-jei és gyermeknapi programjai – Idén is hirdetnek rajzpályázatot

Köszönet a Kristálytiszta Elektronika és az MVM csapatának az oktatást támogató csomagokért!

A Xtalin Kft., néhány partnerével együttműködve 2018-ban nyert Erasmus+ forrást egy középiskolai elektronikai oktatóanyag megvalósításra, projektvezetőként. A tananyagrészek elkészítésére az ipari környezetben fejlesztő, legkiválóbb mérnököket kérték fel. 27 fiatal villamosmérnök közreműködésével készült el a Kristálytiszta Elektronika nevű, 24 fejezetből álló, 440 oldalas modern oktatóanyag kapcsolási rajzokkal, programkód-részletekkel, ábrákkal. A matematikai és fizikai alapok ismétlésétől kezdve gyakorlati példákon keresztül ismerteti meg az elektronikában használatos alapvető műszerek és alkatrészek használatát, és jut el végül a mikrovezérlőkön megvalósított egyszerűbb vezérlések programozásáig. A tananyaghoz összeállítottak egy eszköz- és alkatrészcsomagot (labortáp, multiméter, programozó, egyedi programozó adapeter, különféle elektronikai alkatrészek), amellyel a tananyagban bemutatott mintapéldák könnyen megvalósíthatóak, ezzel is segítve a megértést. Az első verziót a 2018-19-es tanévben több magyar nyelvű (hazai és határontúli) iskolában a Kristálytiszta Elektronika szakkörökön részt vevő diákok segítségével tesztelték és tökéletesítették. A magyar és angol nyelvű tananyagrészek regisztráció után ingyenesen elérhetőek a http://crystalclearelectronics.eu/hu/ oldalon, valamint a FB oldalukon. (Szöveg és fotó: StonehillB) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments