Nézd meg a királyréti panorámát a most avatott Várhegy kilátóból

Átadták csütörtökön Szokolyán a Várhegy kilátót, amely az Ipoly Erdő Zrt. és a Magyar Természetjáró Szövetség konzorciumában, a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (Vekop) 62 millió forintos támogatásával épült meg. A királyréti kisvasút végállomásától egy fél órás sétával megközelíthető, feledhetetlen panorámát kínáló, fából ácsolt torony a váciak számára is kedvelt célpont lehet.

A kilátó átadó ünnepségén Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára elmondta, hogy a kormány jelentős összeggel támogatja a környezettudatos természetjárás szolgáltatásainak bővítését. Az agrártárca az irányítása alá tartozó állami erdőgazdaságokkal együtt évek óta azon munkálkodik, hogy az erdő a lehető legmagasabb színvonalon szolgálja ki a társadalom minden ökoturisztikai igényét úgy, hogy közben gazdasági és védelmi funkcióját is megőrizze – fűzte hozzá.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Kitért arra, hogy az Ipoly Erdő Zrt. 2010 óta 5,2 milliárd forintot fordított közjóléti, turisztikai fejlesztésekre a Börzsöny és a Cserhát térségében. A királyréti fejlesztéseket igazolja a dinamikusan növekvő látogatói létszám, ami a térségben eléri az évi 500 ezret – tette hozzá.

A Királyrét fölé emelkedő Várhegy kilátó 15 méter magas és 50 köbméter fából, lucfenyőből és tölgyből épült, a tetején egy meteorológiai állomás és egy webkamera is helyet kapott – ismertette az államtitkár.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, azt hangsúlyozta, hogy a járványos időszakban sok mindent nem tehetnek meg a családok, amit korábban megtehettek, de a természetjárást nem kell korlátozni, és az a legjobb, leginkább ajánlható, egészséget megőrző programok közé tartozik. Megemlítette, hogy a Börzsöny Magyarország egyik legszebb tája és ezt már nagyon sok turista is felfedezte: folyamatosan emelkedik a térségbe látogatók száma. A kormány további beruházásokat támogat. Reméljük, hogy sok-sok ezer embernek fog a most átadásra kerülő kilátó maradandó élményt adni – fűzte hozzá Rétvári Bence.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt vezérigazgatója azt mondta: az utóbbi években rendkívül sokat fejlődött a térség, a társaság számos területen olyan lépéseket tudott megtenni, amelyek egy korszerű, az emberek igényeihez igazodó környezetet teremtenek. Köszönetet mondott a tervezőnek és a kivitelezőknek, akik a vírusjárvány okozta nehézségeket legyőzve végül még az idén be tudták fejezni a munkát.

Megköszönte a kormányzat támogatást Némethné Pintér Csilla, Szokolya polgármestere, aki arról is beszélt, hogy a falun átmenő turizmus miatt a következő lépésnek a Királyrétre vezető, nagyon rossz állapotú út felújításának kell lennie. A szalagátvágás előtt Temesvári Benedek plébános megáldotta az építményt. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments