Október 20-án adják át az idei Migazzi-díjakat

A 2017-ben alapított kitüntető címet október 20-án kedden 18 órakor a Credo-házban adja át Marton Zsolt megyéspüspök. Az ünnepségen beszédet mond Bartos Ferenc, a Migazzi Alapítvány Kuratóriumának elnöke. Előadást tart dr. Áfra Tamás, aki az érsek-püspök életét, váci tevékenységét. A kitüntetéssel minden évben a közösség olyan kiemelkedő tagjait köszöntik, akik méltó módon őrzik a nagyívű nemzetközi pályát befutó, mégis örök lokálpatrióta városépítő püspök, Migazzi Kristóf emlékét, és követik őt egyházi és közéleti tevékenységében.

A Migazzi Alapítvány kuratóriuma 2017 tavaszán döntött a nagy városépítő érsek-püspök tiszteletére a díj alapításáról. A tervet és a szabályzatot Beer Miklós megyéspüspök 2017. június 30-i levelében jóváhagyta. Ekkor Laczik Csaba szobrászművésznél megrendelték a plakettet, melynek egyik oldalán Migazzi arcképe van, profilból, a másik oldalán babérkoszorú, és a ”MIGAZZI DÍJ” felirat található. A plakett, kárpittal borított fa díszdobozban kerül átadásra, névre szóló díszkötéses diplomával. A díjjal nettó 100 000 forint pénzjutalom jár.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

A díjat minden évben két személy kaphatja meg, akik Migazzi példája nyomán jelentős építési tevékenységet végeztek az egyházmegyében, vagy a hit, az erkölcs, a nemzet erősítésén fáradoztak. Lehetőség szerint egy egyházi és egy civil személyt kell díjazni.

2019 évben úgy módosult a szabályzat, hogy a Kuratórium csak javaslatot tesz, és a megyéspüspök dönt. Ezt még Beer Miklós püspökkel egyeztették, majd utódja; Marton Zsolt megyéspüspök jóváhagyásával lépett hatályba.

Első alkalommal a Migazzi szobor avatásán adták át a díjakat 2017. szeptember 2-án. Néhai Pálos Frigyes őrkanonok a Váci Egyházmegye művészettörténészeként végzett több évtizedes építő tevékenységéért, és az Egyházmegyei Múzeum létrehozásáért, színvonalas működtetéséért, Szalay István a Váci Városvédők és Városszépítők Egyesülete elnökének, a Váci Polgár havilap főszerkesztőjének a nemzeti kultúra ápolása érdekében végzett több évtizedes szolgálatáért kapta a díjat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

2018 évben Pásztor Győző Dabas-sári-i plébános az egyházi iskola létrehozásáért és kitartó működtetéséért, Szalay Ákos a váci Kálvária felújításáért, valamint a váci keresztek felméréséért és dokumentálásáért kapta a díjat. A díj átadására az Egyházmegyei Múzeumban került sor.

2019-ben Beer Miklós nyugalmazott megyéspüspök az általa kezdeményezett jelentős váci építkezésekért, Nemes György piarista paptanár pedig a Piarista Gimnázium újraindításában való közreműködéséért, és ottani közel 30 éves tevékenységéért, közírói munkájáért részesültek a díjban. A díj átadása a Credo-házban történt. (Képünkön a tavalyi év díjazottjai)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments