Szegény Argenti Döme forog a sírjában, az Európai Unió lenullázta életművét

Különös fintora a sorsnak, hogy amíg életében magas kitüntetésekkel ismerték el gyógyító munkáját, addig néhány hónapja tekintélyét semmivé foszlatta egy európai uniós döntés: a homeopátia sarlatánság – mondták ki. A váciak által tisztelt és életében ünnepelt orvos, Argenti Döme pedig ezen az úton járva szerzett hírnevet, nem csak idehaza, hanem szerte a világban. Páciensei között találjuk József főherceget, Tompa Mihályt, Madách Imrét, Vörösmarty Mihályt, Bismarck kancellárt is. Október 27-én emlékezünk halálának 127. évfordulójára.

Dr. Argenti Döme Vácon született 1809. szeptember 26-án. Elemi és középiskoláit is itt végezte, orvosi oklevelet a pesti egyetemen szerzett 1835-ban. A homeopátia atyjának számító Hahnemann munkáinak olvasása után maga is a híve lett az újfajta gyógyítási iránynak. Kisebb közleményein kívül Különféle betegségek hasonszenvi gyógyítása (1847), Hasonszenvi gyógymód és Hasonszenvi útitárs (1863) című munkáival megalapította az országban is a hasonszenvi gyógykezelést. Érdemeit a királyi tanácsosi cím és a Ferenc József-rend adományozásával ismerték el. A bécsi és lipcsei homeopátiái egyesület tagjává, a magyarországi pedig elnökévé választotta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments