Tíz településen kifogásolt a levegőminőség, Vác is köztük van

Több településen nőtt a légszennyezettség. Két településen már veszélyes a levegő minősége a magas szálló por tartalom miatt – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap az MTI-vel. A szennyezett települések között szerepel Vác is.

Putnokon és Sajószentpéteren már veszélyes a levegőminőség. Miskolcon és Kazincbarcikán pedig egészségtelennek minősítették a levegőt. További tizennégy településen kifogásolt a levegőminőség. Ezek: Budapest, Vác, Tököl, Dorog, Esztergom, Tatabánya, Székesfehérvár, Várpalota, Győr, Szolnok, Szeged, Nyíregyháza, Oszlár, Hernádszurdok.

Az NNK azt közölte: a nap folyamán a csapadékos időjárás következtében javulás várható. A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az NNK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes) – írja a portfolio.hu.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

A kifogásolt levegőminőség esetén a gyermekeknél, időseknél, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél enyhe légzőszervi tünetek (például köhögés, légúti irritáció) jelentkezhetnek, meglévő tüneteik súlyosbodhatnak . Azt ajánlják, hogy az érintett településeken az említettek, különösen a légzőszervi betegségben szenvedők mérsékeljék a munkavégzést, az intenzív sportolást és más fizikai tevékenységek végzését a szabadban.

Az NNK mindenkitől azt kéri: ne szennyezzék a környezetet, mellőzzék a helytelen fűtési módokat és a zöldhulladék égetését. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments