A helyi kerékpáros szervezetekkel is tárgyalt a polgármester

Heti beszámolójában Matkovich Ilona polgármester arról ír, hogy rengeteg minden történt a napokban. Beszámol arról is, hogy szeretnék fejleszteni a kerékpáros turizmust, és elérni, hogy minél több gyerek így járjon iskolába. Ezért találkozott az összes váci bringás szervezettel.

„Rengeteg minden történt a héten. A legfontosabb, hogy elkészült a három útfelújítás után (Bán Márton utca, Szent Mihály dűlő, Gombási út egy-egy szakasza) a negyedik is: a Zöldfa utca is új aszfaltburkolatot kapott sokunk lengéscsillapítójának örömére. Kihasználva a forgalommentes napokat, a Városfejlesztő Kft munkatársai kosaras kocsival megmetszették az utca magas fáit is. Az útfelújítások folyamatosak lesznek, ha tervezhető lesz a jövő évi költségvetés, nem vonnak el újabb adókat az önkormányzatoktól, és ha az útfelújításra beadott pályázataink sikeresek lesznek. Mindenesetre már készülnek a következő útfelújítási tervek. Kérdezték, miért volt benne az első körben a Bán Márton utca. Ennek oka, hogy az Iskolaváros elérését a 2-es út felől biztonságosabbá fogjuk tenni. Első lépésként az utat kellett használhatóvá tenni, hiszen több ezer diák, sok sportoló és sportrajongó jár rajta a Covid-mentes időkben” – írja.

Advent első vasárnapjára elkészült a főtér karácsonyi dekorációja is.

„A városháza kapuját őrző két Diótörő figurája már most nagyon népszerű, de úgy látom, a csengős szán is a gyerekek kedvence lesz a következő hetekben. Persze, hiányozni fognak az adventi programok, az adventi vásár, mindezen azonban változtatni nem tudunk. Azért remélem, a karácsonyi tér szépsége jobb kedvre derít mindenkit ezeken, a soha nem volt karácsonyváró napokon.

Kerékpáros szervezetekkel találkoztam a héten, ugyanis a turizmusfejlesztési terveink között kiemelt helyen van a kerékpáros turizmus fejlesztése, hogy Vác minél nagyobb része biztonságban bejárható legyen kerékpárral. Arról is egyeztettünk, miként érjük el, hogy minél több gyermek kerékpárral menjen iskolába. Ezzel is csökkenne a városban a légszennyezettség a legforgalmasabb időszakokban. Ehhez azonban biztonságos kerékpártárolókra van szükség az iskolák mellett. Meglepett, milyen sok kerékpáros szervezet működik Vácon. A meghívottakat arra kértem, hogy segítsenek összefogni ezeket a társaságokat és segítsenek a kerékpáros sport infrastruktúrájának további alakításában.”

Matkovich Ilona arról is ír, hogy végre aláírták azt a szerződést, amely alapján elkezdődhet a távvezérelt időkapcsolók gyártása. Az ELMŰ-vel folytatott egyeztetések eredményeként a fővárosban elhelyezett fényérzékelők adatai, azaz az „Esthajnal” rendszer irányítja majd a közvilágítás le- és felkapcsolását Vácon is.

„Ezeket több mint 100 váci vezérlési ponton szerelik be. Reményeim szerint legkésőbb márciusban befejeződik az átállás, amellyel megoldódik a több évtizedes probléma, biztonságosabbá válik városunk.”

A városvezető jelzi, hogy bár nem ért egyet e döntéssel, de Vácon is este hét és reggel hét között ingyenes a parkolás a mélygarázsban.

„Mint bizonyára hallottak róla, kormányrendelet alapján a mélygarázsban is ingyenes a parkolás este 7 és reggel 7 óra között. Változatlanul nem látok összefüggést az ingyenes parkolás és a korona-vírus terjedésének megállítása között, azonban ezzel a rendelettel újabb jelentős bevételkiesést szenved el az önkormányzat.

Habár másfajta Advent kezdődik most, a segítő szándékú emberek nincsenek kevesebben. Sokan segítenek a rászorulóknak a Jószomszéd Hálózaton keresztül is. Az Összefogás frakció tagjai idén azzal a céllal adakozva indítottak gyűjtést, hogy az óvodák játékkészletének gyarapításával szerezzenek örömet a gyermekeknek.”

Végül pedig arról tájékoztat Facebook posztjában a polgármester, hogy a váci hajléktalanszállón csaknem harminc, többségében legyengült szervezetű, a vírusnak hatványozottan kitett ember él. Hasonlóan a tavaszi veszélyhelyzet alatti időszakhoz, most is lehetőségük van a hajléktalan embereknek igénybe venni a szálláshelyet. „Azonban a veszélyhelyzet ideje alatt az ott dolgozók és társaik védelmében be kell tartaniuk az intézményeknél központilag bevezetett kijárási tilalmat. Tavasszal ugyanezen szabályok betartásával sikerült megakadályozni a koronavírus megjelenését a hajléktalanszállón.

Ezen a hétvégén immár harmadszor végzett COVID szűrést Vácon az Országos Mentőszolgálat. A jövő héten szombaton és vasárnap ismét várják 9-16 óra között a József Attila sétánynál azokat, akiknél a háziorvos rendelte el a koronavírus tesztelést.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments