Az ünnepelt váci színész nyomorban tengődött, de a ládikája tele volt arannyal

Életében ünnepelt színész volt Kassai Vidor, aki ugyan messze innen, a mai Szerbiában lévő Gyála nevű faluban született 1840-ben, ám kalandos életút után városunkban hunyt el 1928. július 30-án. Korábban már írtunk a kor primadonnájához fűződő szerelméről. A viharos, mindössze két évig tartó kapcsolatról egy könyv is született naplótöredékek alapján Rédey Mária tollából, a Nyugat kiadásában. Kassai akkor ismerte meg a feltűnően csinos lányt, amikor 1867-ben újra visszatért a Budai Népszínházba. Itt figyelt fel a 17 éves Jászai Marira. 1869-ben házasságot kötöttek, két év után elváltak.

Életében is gyakran kavart vihart, halálával még ezen is túltett. A környezete ugyanis meg volt győződve arról, hogy Kassai, aki élete végén nagy nyomorban élt, szegényen halt meg. De aztán kiderült, hogy van egy kulcs, egy ládika és benne sok-sok kincs. 1930-ban aztán az akkori Váci Hírlap riportere egy olvasói levél nyomán nyomozásba kezdett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

„Két nappal Ignác napja előtt hunyta örök álomra szemét a nagy komédiás: Kassai Vidor, a kinek a helye a színművészet történetében rég ki volt jelölve Egressy, Fáncsy Halmi, Náday, Vízvári és más nagy magyar művész vonalában. Két esztendeje múlt ki az árnyékvilágból a művész és még fülembe csengenek a nagy fogadkozások: nem feledünk Kassai Vidor! Emlékműved sírodon egy év alatt állani fog! Hiszen méltóztattak hallani.


Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments