Döntött a Kúria: nem kötelező a sövény vágása, de kérik, hogy tedd meg

Mivel az útkereszteződések közelében lévő sövénymagasságot a Kúria héten hozott döntése szerint az érvényben lévő váci rendelet nem megfelelően szabályozta, az ezt tartalmazó pont így hatályát veszti. Ezzel a rendeleti előírás megszűnik ugyan, de a váci városvezetés felkéri az érintett tulajdonosokat: a közlekedés biztonsága érdekében a kereszteződések és zebrák közelében tartsák 80 cm alatt a sövénymagasságot – olvasható az önkormányzat honlapján.

Az elmúlt években sokan jelezték, hogy a váci útkereszteződések nem beláthatóak a fás szárú növények magassága miatt, ezért a képviselőtestület rendeletben írta elő az ilyen helyeken ezek lehetséges maximális magasságát. Ennek biztosítása azokon a helyeken, melyek kezelése az önkormányzat feladata, rendszeresen meg is történik. Az erről szóló helyi rendelet egyik pontját azonban – kormányhivatali kezdeményezésre – a Kúria a minap megsemmisítette. Az említett szabályozási részlet az utak menti sövénymagasságra tartalmazott magassági előírást. Az önkormányzat tudomásul veszi a Kúria határozatát – írják.

A rendelet ezen pontja csak és kizárólag közlekedésbiztonsági célokat szolgált. Útkereszteződésekben és gyalogátkelőknél 80 centiméterben maximálta a sövénymagasságot. Mindezt azért, hogy a gyalogosok (főleg a gyermekek) és a kanyaradó járművek láthatósága biztosított legyen.

Vácott nem lehet, Dunakeszin lehet?

Ilyen szabályozást más város rendelete már korábban is tartalmazott és tartalmaz jelenleg is. Dunakeszin szintén rendeletileg maximalizálják a lehetséges fűmagasságot, a vácitól – amely 30 centi – jóval alacsonyabban, 15 centiben. Ezen szabályozást ezekre a településekre vonatkozóan az illetékes kormányhivatalok nem tekintették jogszabályba ütközőnek – emelik ki a közleményben.

A közlekedésbiztonság javítása továbbra is kiemelt célja a városvezetésnek, ezért felkéri a lakosságot, hogy az ingatlanuk előtti zöldterületen – rendeleti kötelezettség nélkül is –, a kereszteződések és a zebrák közelében tartsák 80 centiméter alatt a sövénymagasságot. Amennyiben ehhez segítségre van szükségük, azt jelezzék a Váci Városfejlesztő Kft.-nek, amely cég szakemberei szintén elkötelezettek a közlekedés biztonsága iránt. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments