Etikai útmutató készült az orvosoknak, hogy kit mentsenek meg, ha választani kell

Az orvoskamara szerint erre azért volt szükség, hogy terhet vegyenek le az orvosok válláról, és azért állnak vele a nyilvánosság elé, hogy mindenkinek tiszta legyen, milyen elvek mentén születnek meg a legnehezebb döntések. Sosem lesz már olyan az egészségügyi ellátórendszer, mint a koronavírus-járvány előtt volt – mondta Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE) elnökségi tagja egy online konferencián, a Medicalonline egészségügyi szakportál összefoglalója szerint, a cikket az Infostart szemlézte.

A tanácskozáson Lovas András, a kiskunhalasi kórház osztályvezető főorvosa pedig arról az etikai ajánlásról árult el részleteket, amelyet a Magyar Orvosi Kamara dolgozott ki, és amely részletes útmutatással látja el az orvosokat arra az esetre, ha a koronavírusos betegek ellátásával már nem tud megbirkózni az ellátórendszer.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tudtad, mi köze egy börzsönyi tónak egy római császárhoz?

Mint Lovas András elmondta, a rendelkezésre álló személyzet legfeljebb kétezer intenzív ellátásra szoruló beteget tud ellátni, ám a kórházi kezelésre szoruló Covid-19 betegek száma exponenciálisan nő, november 5-én több mint ötezer főt ápoltak az intézményekben, „már nincs tartalék a rendszerben”, az ország három pontján lévő intenzív osztályától pedig azt a választ kapta, hogy mindegyik telített.

Szerinte már most vannak olyan osztályok, ahol a fent említett etikai kódexet alkalmazni kellene. A MOK Etikai Kollégiumának vezetője is beszélt: Hegedűs Zsolt az új eljárásrendi javaslattal nem a félelemkeltés volt a céljuk, de abban segít, hogy a súlyos, morális terhet okozó választás terhét levegye az egyes orvosok válláról.

„Orvosi szempontból a jobban védhető életet kell előnyben részesíteni, a lehető legtöbb emberélet megmentése a cél” – fogalmazott. „Priorizálni kell azokat a betegeket, akik a megfelelő terápia mellett nagyobb valószínűséggel gyógyulnak meg, szemben azokkal, akiknek erre kevesebb az esélyük.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tudtad, mi köze egy börzsönyi tónak egy római császárhoz?

Az orvosi döntéskor nem lehet figyelembe venni a beteg anyagi helyzetét, korát, fogyatékosságát, nemét, rasszát, vallását, ismertségét, a pénz elfogadása ilyen helyzetben pedig bűncselekménynek minősül
– szögezte le.

A döntést nem a kezelőorvos hozza meg, hanem a kórházi háromtagú triázsteam. A csapatot a triázstiszt – oxiológus, sürgősségi orvos, aneszteziológus, intenzívterápiás szakorvos – vezeti, aki komoly, mélyreható ismeretekkel, több éves szakmai gyakorlattal rendelkezik a kritikus állapotú betegek ellátásában. A beteg kezelésében részt vevő orvosok traumatizáltsága csökkenthető azzal, hogy ők kiesnek ebből a döntéshozatali mechanizmusból.

Lovas András elmondta, azért álltak ezzel a nyilvánosság elé is, hogy a lakosság számára átlátható legyen, hogy milyen etikai elvek, tudományos alapok határozzák meg a legnehezebb döntéseket.

Az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója, Pápai György is beszélt a konferencián, elmondta, már a negyedleges ellátó helyekre szállítják a mentők a betegeket. Az ágyszám-jelentéseket naponta kétszer nézik át, de nem mindig van valós adat a kezükben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tudtad, mi köze egy börzsönyi tónak egy római császárhoz?

A mentők közül eddig egyetlen ember hunyt el fertőzés következtében. (képünk illusztráció)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments