Etikai útmutató készült az orvosoknak, hogy kit mentsenek meg, ha választani kell

Az orvoskamara szerint erre azért volt szükség, hogy terhet vegyenek le az orvosok válláról, és azért állnak vele a nyilvánosság elé, hogy mindenkinek tiszta legyen, milyen elvek mentén születnek meg a legnehezebb döntések. Sosem lesz már olyan az egészségügyi ellátórendszer, mint a koronavírus-járvány előtt volt – mondta Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE) elnökségi tagja egy online konferencián, a Medicalonline egészségügyi szakportál összefoglalója szerint, a cikket az Infostart szemlézte.

A tanácskozáson Lovas András, a kiskunhalasi kórház osztályvezető főorvosa pedig arról az etikai ajánlásról árult el részleteket, amelyet a Magyar Orvosi Kamara dolgozott ki, és amely részletes útmutatással látja el az orvosokat arra az esetre, ha a koronavírusos betegek ellátásával már nem tud megbirkózni az ellátórendszer.

Mint Lovas András elmondta, a rendelkezésre álló személyzet legfeljebb kétezer intenzív ellátásra szoruló beteget tud ellátni, ám a kórházi kezelésre szoruló Covid-19 betegek száma exponenciálisan nő, november 5-én több mint ötezer főt ápoltak az intézményekben, „már nincs tartalék a rendszerben”, az ország három pontján lévő intenzív osztályától pedig azt a választ kapta, hogy mindegyik telített.

Szerinte már most vannak olyan osztályok, ahol a fent említett etikai kódexet alkalmazni kellene. A MOK Etikai Kollégiumának vezetője is beszélt: Hegedűs Zsolt az új eljárásrendi javaslattal nem a félelemkeltés volt a céljuk, de abban segít, hogy a súlyos, morális terhet okozó választás terhét levegye az egyes orvosok válláról.

„Orvosi szempontból a jobban védhető életet kell előnyben részesíteni, a lehető legtöbb emberélet megmentése a cél” – fogalmazott. „Priorizálni kell azokat a betegeket, akik a megfelelő terápia mellett nagyobb valószínűséggel gyógyulnak meg, szemben azokkal, akiknek erre kevesebb az esélyük.”

Az orvosi döntéskor nem lehet figyelembe venni a beteg anyagi helyzetét, korát, fogyatékosságát, nemét, rasszát, vallását, ismertségét, a pénz elfogadása ilyen helyzetben pedig bűncselekménynek minősül
– szögezte le.

A döntést nem a kezelőorvos hozza meg, hanem a kórházi háromtagú triázsteam. A csapatot a triázstiszt – oxiológus, sürgősségi orvos, aneszteziológus, intenzívterápiás szakorvos – vezeti, aki komoly, mélyreható ismeretekkel, több éves szakmai gyakorlattal rendelkezik a kritikus állapotú betegek ellátásában. A beteg kezelésében részt vevő orvosok traumatizáltsága csökkenthető azzal, hogy ők kiesnek ebből a döntéshozatali mechanizmusból.

Lovas András elmondta, azért álltak ezzel a nyilvánosság elé is, hogy a lakosság számára átlátható legyen, hogy milyen etikai elvek, tudományos alapok határozzák meg a legnehezebb döntéseket.

Az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója, Pápai György is beszélt a konferencián, elmondta, már a negyedleges ellátó helyekre szállítják a mentők a betegeket. Az ágyszám-jelentéseket naponta kétszer nézik át, de nem mindig van valós adat a kezükben.

A mentők közül eddig egyetlen ember hunyt el fertőzés következtében. (képünk illusztráció)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments