Fákat ültetett a Bagolybükk, a csatlakozóknak segítenek az engedélyezésben

Ismét akciózott a Bagolybükk Környezet- és Természetvédő Egyesület. Ezúttal keményebb terepen próbálták meg szépíteni a várost. Évek óta üresen árválkodó fahelyekre ültettek el két nagyméretű ostorfát. A Köztársaság út 7. elé és a Szentháromság tér sarkára. Örökbefogadójuk is lett, akik majd locsolják őket szárazságban: az ARCUS Könyvesbolt és Galéria, és a Hobbibázis kreatív bolt. Hamarosan kikerül az emléktábla is. Ezen kívül a Márvány térre is elültettek két gyönyörű díszberkenyét. Azok örökbefogadását már intézik.

A forgalmas városi terep mindig nehezíti a munkát. Ilyenkor előkerül a csákány. Egyes esetekben a cigarettacsikktől és vizelettől szennyezett földet még cserélni is kell. Általában az ilyen körbebetonozott fahelyeken biológiai értelemben szinte halott a föld. Alig élnek benne a fák növekedését serkentő mikroorganizmusok. Erre példa az, hogy gilisztát nagyon ritkán találni ilyenkor ásás közben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Meglepetésként a Szentháromság tér és Köztársaság út sarkán egész jó talajjal találkoztak. Ehhez több tényező is hozzájárulhatott együttesen: az ereszcsatornából egyenesen a fahelyre folyó víz, a véletlen lombtakarás, ami a hidegtől védi a talajéletet, a közelben levő park, a kisebb taposási erő.

Apropó, taposás: egy idő után úgy összetömöríti a talajt, hogy nem tud lejutni a víz a mélyben levő gyökerekhez, egyszerűen lefolyik a tetejéről. Ezért ástak be most két kis díszkerítést az elültetett fák köré. Bíznak abban, hogy így sikerül rábírni mindenkit arra, hogy kerüljön egyet, a fa érdekében. A kerítés egyúttal a lombot is tartja.

Ha a fák tövét lombbal takarjuk, nem csak a fát védjük a fagyoktól, hanem a talajéletet is elősegítjük. A lomb pár hónap alatt lebomlik, és értékes tápanyaggal gazdagítja a talajt.

Környezetvédelmi szempontból is jó és költségkímélő is, ha nem kell pénzért elszállítani az összesöpört faleveleket, tovább szennyezve a levegőt, hanem helyben hasznosul.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

A fákat az egyesület adományokból ültette, amit részben a virtualfutok.hu ajánlott fel nevezési díjaikból, a többit pedig a tagok maguk adták össze.

A Bagolybükk ezúton is szeretne megkérni mindenkit arra, hogy ültessen fát, ha látja, hogy szükség van rá, mert kipusztult. Ne várjunk másra! A közterületi faültetés engedélyhez kötött, vannak szabályai, de szívesen segítenek megszervezni az ültetést. Írjanak a bagolybukk@gmail.hu címre vagy üzenjenek az egyesület közösségi média oldalán. Ha kedvet éreznek néha napján az ásáshoz, jelentkezzenek náluk, ültetéskor elkél a munkás kéz!

A további, váci faültetéseket adományokkal, illetve az adó 1 %-val segíthetik: MagnetBank 16200230-10022410. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments