Hárman bizonyítottan vírusfertőzöttek a váci hajléktalanszálló lakói közül

Eddig három pozitív esetet szűrtek ki a hajléktalanszálló munkatársai az utcán élők körében, a betegeknek pedig a mentőszolgálattal közösen biztosítanak megfelelő ellátást. Járja Andrea, a Szociális Szolgáltatások Házának vezetője a az ES tévének azt is elmondta, hogy a krízisidőszakra tekintettel megnyílt a külső éjjeli menedékhelyük is a Budapesti főúton, de jelenleg az okozza a legnagyobb nehézséget, hogy többen vannak, akik nem akarnak élni az intézményi lehetőséggel, őket pedig kint igyekeznek ellátni.

Az igazgató beszélt arról is, hogy a védőnői tanácsadók jelenleg csak előre egyeztetett időpontban és egészségesen látogathatók, a szociális étkeztetés pedig kizárólag kiszállítással működik.

November 1-ével megindult a krízisidőszak, a váci hajléktalanszálló pedig ilyenkorra felkészül a téli ellátásra. A járványhelyzet miatt számos korlátozás lépett érvénybe a szállón is, jelenleg látogatási tilalom van, és a bentiek folyamatos egészségügyi kontroll alatt állnak, mérik a testhőmérsékletüket, kötelező a gyakori kézfertőtlenítés, az eddigieknél is szigorúbbak a higiéniai szabályok. Az intézmény elérte a befogadóképessége csúcsát, ezért megnyílt a Budapesti főúton a külső helyszín, ahol további hat főnek tudnak éjjeli szállást adni. A gond az, hogy sokan nem akarnak élni a lehetőséggel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyertek el a Fut a Vácra, és próbáljátok ki a Spartan verseny hangulatát!

Az engedélyek szerint Vácon 16 fő szállásolható el az éjjeli menedékhelyen, 12 fő az átmeneti szállón, a nappali melegedőn pedig 20 főt tudnak ellátni napközben. Tavaly indult el az utcai szolgáltatás, amelynek keretében terepen keresik fel az életvitel szerűen kint élőket. A jelenlegi korlátozások mellett ez a munka most különösen nehéz – tavaly ugyanis éjszaka is dolgoztak, és nem volt járvány, de a váci szociális dolgozók a lehetőségekhez mérten folyamatosan kontrollálják az utcán élők egészségi állapotát, és igyekeznek ellátni őket. Eddig három pozitív esetet szűrtek ki.

„Míg az első hullámot mondhatni, hogy sikerült átvészelnünk fertőzött nélkül, jelenleg az utcán élők között sikerült diagnosztizálni három hölgynél pozitív tesztet. Ebben az esetben az Országos Mentőszolgálatnak kaptuk meg a segítségét, illetve az intézmény háziorvosával tartunk emiatt folyamatos kapcsolatot, hogy az ő elhelyezésük is biztonságos legyen” – mondta Járja Andrea.

Az igazgató hozzátette: a tünetekkel bíró ellátottak elkülönítésére is van lehetőségük, jelenleg két főt tudnak egy erre kialakított szobában elszállásolni – derül ki a városi televízió tudósításából. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments