MÁV-START – Magyar Kerékpárosklub együttműködés: biciklizzenek a vasutasok is

Megállapodást kötött a MÁV-START és a Magyar Kerékpárosklub, mert megfigyelhető, hogy a koronavírus-járvány a kerékpározásra érezhetően pozitívan hatott, a biciklivel közlekedők aránya folyamatosan növekszik, és egyre többen élnek a vonaton történő kerékpárszállítás lehetőségével. Ezt tapasztalhatjuk nyáron, amikor a Dunakanyarba tartó vonatokon gyakran utaznak kerékpáros turisták. A klub javaslatot dolgozik ki arra is, hogyan járhatnak mind több vasutas biciklivel munkába.

Várhatóan a kerékpáros igények a jövőben még inkább növekedni fognak, idényszerűen változnak, azaz a tavasztól őszig tartó szezonban magas; de munkába járáshoz télen is sokan igénybe veszik a vasúttársaság szolgáltatásait. Emiatt a kapacitások intenzív bővítésére van szükség. Ezt erősíti az is, hogy folyik az európai vasúti utasjogi rendelet átdolgozása, amiben várhatóan szabályozni kívánják a vonatonként biztosítandó kerékpáros helyek számát.

A Magyar Kerékpárosklub szakmai segítséget tud nyújtani, állásfoglalásokat készíteni minden kerékpáros közlekedéssel összefüggő kérdésben a vasút számára, tekintettel arra, hogy európai szinten is elismert a szervezet véleményformáló szerepben.

Idén év végéig felmérik a vasúttal kapcsolatos kerékpáros utazási szokásokat és a vasúti kerékpárszállítási lehetőséget. A két szervezet jövőbeli feladatai között szerepel a kerékpárral történő munkába járás támogatásának további elősegítése. A tervezett kampány célja a zöld vasúti közlekedés mellett a jelentősen csökkenthető károsanyag kibocsátás, a munkatársak egészségvédelmének előre mozdítása, fizikai aktivitásra való ösztönzése.

A vasúti dolgozók kerékpárral történő munkába járásának ösztönzésére (a kerékpárral munkába közlekedő vasutasok jelképes támogatása, mosdók, öltözők, szekrények létesítése), a munkáltató részére javaslatokat dolgoznak ki.

A kiszámíthatóbb utazáshoz a MÁV-START online felületein tervezi, hogy már a kerékpárjegy megvásárlása előtt látható legyen a várható telítettség, például zöld-narancssárga-piros színskála segítségével.

A munkacsoport 2021 elején a kerékpárszállítás kapacitás hiányosságainak megoldására javaslatokat dolgoz ki Budapest elővárosában, valamint a kiemelt turisztikai desztinációkban. A kiemelt turisztikai úti célok felé egyszerűbb kerékpárjegy konstrukció kidolgozása várható.

2021 nyarától a kerékpárszállításra kijelölt kocsikban többnyelvű tájékoztató, edukációs anyagok, és segítő ábrák segítenek a kerékpárosoknak a kerékpárjuk biztonságos és célszerű elhelyezésében.

További cél az autóbuszokon, pótlóbuszokon a kerékpárszállítás lehetőségének megteremtése. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments