Orbán Viktornak is elküldi korábbi levelezését Matkovich Ilona, hátha történik valami

Levélben fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz Matkovich Ilona polgármester, összefoglalva, hogy mi nem történt eddig a városnak 2017-ben megítélt 4 milliárd forintos forrás esetében. A pénzt a kormány döntése értelmében részben a belvárosban lévő, műemléki védettség alatt álló épületek rendbe tételére használhatná fel a város. A városvezető szerint a Fidesz-KDNP kormánynak el kellene fogadnia, hogy vannak ellenzéki önkormányzatok is, ám „a haza nem lehet ellenzékben”.

„Sokan kérdezték, ezért újra elmondom: Vácnak 8 (kétszer 4) milliárd fejlesztési forrást ítélt meg a kormány. Az első négymilliárdot már három éve, 2017-ben [1550/2017. (VIII. 18.) kormányrendelet] turisztikai fejlesztésre. Ebből még 2019-ben az előző városvezetés felvett 15 millió forintot a koncepció kidolgozására. Ez el is készült, ezután kellett volna már az új városvezetésnek megkapnia a részletes tervezésre szánt összeget, amit a mai napig az előkészítő munka, a sokszori kérés, sürgetés ellenére sem sikerült lehívni” – írja a közösségi oldalon Matkovich Ilona.

Hozzáteszi: ezért is lepte meg, hogy néhány hete az 1712/2020. (X. 30.) számú kormányhatározat alapján ezúttal a váci római katolikus egyház kapott ugyancsak négymilliárd forintot a tulajdonában álló egyházi épületek megújítására. „Drukkolok nekik, hogy több sikerrel járjanak, mint mi, és tényleg kapják meg a megítélt összeget. Nagyon fontos leszögezni újra: ez két teljesen különböző pénzügyi forrás, más épületek, más célok valósulnak meg belőle.”

Vácnak elemi érdeke, hogy lehívató legyen a már 2017-ben megítélt négymilliárd forint, hiszen olyan veszélyeztetett műemlék épületek vannak az önkormányzat tulajdonában, illetve kezelésében, amelyekre idén saját forrásból is sokat költöttek, de teljesen saját erőből felújítani ezeket lehetetlen. Ezután lehet élőbbé tenni, jobban hasznosítani a gyönyörű barokk főterünket – hívja fel a figyelmet a városvezető.

Guller Zoltánnal is tárgyaltak, de eddig eredménytelenül

Korábban megírtuk, hogy a szentendreiekkel közösen igyekeztek lobbizni Guller Zoltánnál, a Magyar Turisztikai Ügynökség elnökénél. A találkozóra sor is került, ám érdemleges előrelépés nem történt. „Nem tudok nem politikai indíttatást látni abban, hogy mindeddig meghiúsult a projekt, és a kormány nem segíti az előrehaladásunkat. Ez azért is érthetetlen hozzáállás, hiszen a tavalyi választást követően közel négymillió lakos él nem kormánypárti vezetésű településen Magyarországon. A miniszterelnöki ígéret arról szólt, hogy a kormány »együttműködik minden győztes polgármesterrel, mert a haza nem lehet ellenzékben«”.

Matkovich Ilona szerint Vácnak szüksége van a már megítélt fejlesztési forrásra, ezért úgy döntött, hogy összegyűjtve a korábbi, támogatást kérő leveleit, elküldi azokat a kormányfőnek és újra az illetékes minisztériumoknak. „Egy év után mindenkinek el kell fogadni a kormányoldalon is, hogy Vácon és még oly sok településen nem kormánypárti vezetés győzött! Akik a legjobb tudásuk szerint, tisztességgel dolgoznak a településük fejlődéséért. A hatalom nem csak a jelenlegi vezetésre szavazókat, de a kormánypártra szavazó váciakat is bünteti ezzel a hozzáállással” – érvel a polgármester. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments