Vácon nem kötelező a köztéri maszkviselés, szünetel a személyes hivatali ügyintézés

Matkovich Ilona polgármester szerdán koradélután tartott sajtótájékoztatót, melyen bejelentette, hogy Vácon nem kötelező a közterületen a maszk viselése, de ajánlásokat tesz a város. Emellett arról is beszélt, hogy a polgármesteri hivatalban és az önkormányzat intézményeiben az ügyfélfogadás szünetelni fog, de telefonos egyeztetés után személyes ügyintézésre is lesz lehetőség. Az anyakönyvi hivatal az egyetlen, ami nem zár be.

„A közterületi maszkviselésre vonatkozóan Vác városában november 15-ig csak ajánlást fogalmazunk meg a közterületen történtő maszk viselésére. Ajánljuk, hogy a forgalmas közterületeken, közintézmények, oktatási intézmények bejáratánál, parkolókban, vasútállomás és buszpályaudvar környékén viseljenek maszkot. Sporttevékenység során, valamint parkokban, ill. zöldterületen az országos előírás érvényes, eszerint itt nem kell maszkot viselni. A váci piacon nem csak az üzlethelyiségekben, hanem a szabadtéren is kötelező a maszkviselés” – mondta a városvezető.

A tömegközlekedési járatsűrítés csak a fővárost és a megyei jogú városokat érinti, viszont a különböző korlátozások – kijárási tilalom, középiskolai online oktatás, korábbi üzletbezárás – miatt egyes járatok menetrendjét át szeretnék gondolni, ez az iskolavárosi járatokat érintheti majd leginkább.

„A művelődési intézményeink az előírások szerint bezártak, elmaradnak a rendezvények, nem lesz idén főtéri jégpálya és nem tartjuk meg a tervezett főtéri adventi programokat, karácsonyi vásárokat sem és elmarad a november 15-én esedékes országos állat- és kirakodóvásár is.

Jogértelmezésünket a kormányhivatal is megerősítette: így a veszélyhelyzetben nem tarthatnak ülést az önkormányzati szakbizottságok és a képviselő-testület sem. A tavaszról ismert jogkörében a polgármester a törvényi felhatalmazás alapján dönt minden olyan kérdésről, amely jogszabályilag megengedett számára.”

A város szokásos karácsonyi hangulatot segítő díszítésére azonban sor kerül, segítve ezzel az ünnepi készülődést. Lesz lehetőség akár a Jószomszéd Hálózat, akár a baptisták cipődobozos és más karitatív szervezetek akciójához adományokkal csatlakozni. Folyamatosan egyeztetnek és ki fogják dolgozni az ellátórendszernek a télen különösen nehéz élethelyzetbe kerülő családok segítésére vonatkozó feladatait is – hangzott el.

„Az életvitelszerű utcai tartózkodást szigorúbban ellenőrizzük. A szociális intézményeink a tavaszhoz hasonlóan a lehető legmagasabb szinten ellátják az arra rászorulókat” – mondta Matkovich Ilona.

Eszközöket, fertőtlenítőket juttatnak el a tavaszi helyzethez hasonlóan az egészségügyi, szociális és egyéb intézményeikhez. Ezek már rendelkezésre állnak, így a város a korábbinál felkészültebben veheti fel a harcot a vírussal és annak következményeivel.

Továbbra is működik a Jószomszéd Hálózat, él a STOP Koronavírus Vác banki számla, melynek befizetési lehetősége a Vác Város Önkormányzata 11742094-15395429-10330009. Kérik, befizetésüknél írják le, hogy egészségügyi eszközvásárlást, vagy szociálisan rászorulókat támogatnak.

A polgármesteri hivatal és az önkormányzati intézmények ügyfélfogadása szünetelni fog. Személyes ügyintézés helyett az elektronikus, levelezős, vagy telefonos módot alkalmazzák mindenhol.

„Sajnos, ismét nagyon nehéz helyzetbe került a vírus miatt mind hazánk, mind szeretett városunk. Minden váci polgárt ezúton is megkérek: a korábban tapasztalt fegyelmezettséggel, egymásra figyelő magatartással tegyük mások és magunk számára is elviselhetővé a közeli napokat, heteket, lehet, hogy hónapokat. Az előttünk álló időszak nem lesz könnyű, de közösen megbirkózunk vele. Figyeljenek egymásra, és ha segítségre van szükség, jelezzék azonnal az önkormányzat családsegítő központjánál, illetve a Jószomszéd Hálózatnál” – mondta végezetül a polgármester.

Jószomszéd Hálózta: 06-30/259-3756

Család- és Gyermekjóléti Központ: 06-27/306-882, 06-27/502-300  ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments