Vírus ide, járvány oda, a közmeghallgatásokat még az idén meg kell tartani

A járványügyi szakemberek úgy vélik, hogy a második hullám valamikor december-január tájékán éri el a csúcspontját – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök még szeptember közepén, és az esetszámok folyamatos növekedése eddig ezt alátámasztani látszik, pénteken már közelített az 52 ezerhez az aktív fertőzöttek száma. Ennek ellenére a Pest megyei önkormányzatok összes vezetője egy olyan levelet kapott a napokban Tarnai Richárd kormánymegbízottól, melyben arra kérik őket: a vonatkozó önkormányzati törvényeknek (röviden: Mötv) megfelelően még idén tartsák meg a 2020. évre esedékes közmeghallgatásokat, ugyanis az Mötv a jelen járványügyi készültség időszakában is hatályos. Vácott már július közepén sor került a fórumra.

Mint a levél felhívta a figyelmet, a vonatkozó törvények szerint „a képviselő-testület évente legalább egyszer előre meghirdetett közmeghallgatást tart, amelyen a helyi lakosság és a helyben érdekelt szervezetek képviselői a helyi közügyeket érintő kérdéseket és javaslatokat tehetnek”. Kihangsúlyozzák azt is: „a helyi önkormányzati képviselő részéről elvárt a személyes részvétel és jelenlét, mely kötelezettség – erre irányuló, garanciális törvényi előírások hiányában – nem váltható ki távszavazással vagy videókonferenciával” – emlékeztet cikkében a Magyar Hang.

Egy önkormányzati forrásuk arról beszélt, az még talán megoldható, hogy egy nagyobb teremben távolabb üljenek egymástól az emberek, de például ilyenkor jellemzően mikrofont adnak nekik, hogy hallják a kérdéseiket, aminek körbeadása ugyancsak kockázatos lehet. „Most szabadítsunk egymásra több tucat embert?” – tette fel a kérdést.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közmeghallgatást tartottak: buszügyek, fűnyírás, szivárvány

Ennek ellenére a levél szerint a közmeghallgatásra vonatkozó törvényi kötelezettség a még rendelkezésre álló idő alatt teljesíthető, ezért Tarnai Richárd kéri, hogy a képviselőtestületi ülések előkészítésénél legyenek figyelemmel a közmeghallgatások megtartására. „A hatályos jogszabályi környezet (…) nem ad felmentést az egészségügyi válsághelyzet elrendelésére tekintettel, ezért kérem, hogy szíveskedjen a Pest Megyei Kormányhivatalt tájékoztatni, amennyiben a képviselőtestület előreláthatóan mégsem tudna maradéktalanul eleget tenni a közmeghallgatás tartására irányadó törvényi kötelezettségének” – közölte a kormánymegbízott.

A járványhelyzet miatt például Göd momentumos polgármestere, Balogh Csaba azt mondta a Magyar Hangnak, úgy tervezik majd megtartani a közmeghallgatást, hogy az érdeklődők személyes jelenlétet előzetes regisztrációhoz kötnék, egyebekben pedig a lakosok online is feltehetik kérdéseiket. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments