Négy új tanteremmel gazdagodott a sződligeti iskola

December 12-én adták át Sződligeten szűk körben az általános iskola négy új tantermét. A bővítésre azért volt szükség, mert a településen megnőtt a beköltözők száma és ezzel együtt a gyermekek létszáma is.

Az új iskola első tervtárgyalására 1954-ben került sor, de az akkor tervbe vett 4 tantermes iskola a község gyors növekedése következtében eleve nem oldotta meg a problémát, így a megvalósulás egy évvel később történhetett meg. A 6 tantermes egyemeletes iskola építését 1955 őszén kezdték meg és 1956-ban el is készült. Az ünnepélyes megnyitást a forradalom megakadályozta. A tanulóifjúság így 1956. november 25-én vette birtokába minden ünnepség nélkül. Megszűnt a túlzsúfoltság, lehetővé vált a tanulócsoportok elhelyezése. Az új épület közel 2 millió forintba került. Telepítését a község apraja-nagyja segítette társadalmi munkával.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

1989-ben ismét 4 új tanteremmel és tornateremmel bővült az iskola. Ezzel együtt megszűnt az un. „öreg iskola”, és egy épületben folyik az óta a nevelés és oktatás. 2002-ben, az iskola udvarában lévő szolgálati lakásból ideiglenesen került kialakításra a számítástechnika szaktanterem és a könyvtár.

2017 tavaszán jelent meg egy pályázat, aminek 3 komponense volt: iskolabővítés, tanteremmel, tornaterem bővítése, tanuszoda építése.

„Megkerestem az akkori igazgatót, Gáspár Ágnest és megkérdeztem, hogy melyikre adjunk be pályázatot. Az igazgató asszony összehívta a tantestületet. Átbeszélték a lehetőségeket és azt a javaslatot tették, hogy a tantermek bővítésére van a legnagyobb szükség, mert a nagy osztálylétszámok miatt szűkösek a termek. Akkor még 290 tanulója volt az iskolának, ma 350 tanuló jár ide. A számok azt mutatják, hogy jól gondolkodtak a pedagógusok” – nyilatkozta Juhász Béla a település polgármester.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

2017 decemberében jelent meg a Közlönyben a kormányrendelet, miszerint támogatást kapott a sződligeti pályázat.

„Első körben 170 millió forintról szólt a támogatás. Az infláció miatt elszálltak az építőipari árak. Ennyi pénzből nem volt, aki megépítette. Több pénzt kellett szerezni és ebben elévülhetetlen érdeme volt Verebélyi Gábor Ákos tankerületi igazgató úrnak. Így már idén tavasszal elindulhatott az építkezés.

És ma, 2020. december 12-én – mindannyiunk örömére – elkészült a négy új tanterem, a lépcsőház új mellékhelyiséggel és mert Európához tartozunk, így természetesen a mozgásukban korlátozott tanulókra is gondoltunk.”

A bővítés teljes költsége 214 millió 574 ezer forint volt.

„Meggyőződésem, hogy ennél szebb és hasznosabb karácsonyi ajándéka nem is lehetett volna a sződligeti diákoknak” – mondta végül a Juhász Béla.  ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments