Pest megyéből hat fiatal művész és kutató nyert támogatást, köztük van egy váci is

Pest megyéből hat fiatal művész és kutató lett a győztese a MOL Tehetségtámogató Programjának, mely az idei tanévben összesen 19 millió forinttal támogatja a 10-23 év közötti tehetséges művész- és kutatójelöltek pályafutását. Országszerte összesen 59 fiatal pályázó és csapataik nyertek támogatást.

Idén a koronavírus-járvány miatt sok verseny és kurzus elmaradt, ezért érzékelhetően kevesebben, összesen 202-en igényeltek támogatást, melynek összege még így is csaknem ötszöröse volt a rendelkezésre álló keretnek. A szakértő zsűri értékelése után a pályázatot kiíró MOL Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy 59-en kapják meg az igényelt támogatást. Az elnyert összeget – összesen 19 millió forintot – a tehetségek leginkább hangszervásárlásra, előadásokra és tudományos versenyekre való felkészüléshez szükséges eszközök beszerzésére, vagy egy-egy verseny útiköltségeinek támogatására fordíthatják majd, illetve a felkészítő tanár díját is finanszírozhatják belőle.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

A nyertesek között van Dobos Levente Vácról. Levente 2014 óta tanul dudálni, 2019 szeptemberétől a Váci Bartók-Pikhéty Zeneművészeti Szakgimnázium hallgatója. A régiós és országos versenyeken és népzenei minősítőkön rendszerint a legmagasabb minősítéseket és helyezéseket szerzi. 2019 februárjában a szlovákiai Kisülésen a Nemzetközi Dudás Fesztiválon vett részt Milus Fruzsina népdalénekessel. Műsorukkal olyan sikert értek el, hogy több szlovák dudás fesztiválra is meghívást kaptak. Levente rendszeres résztvevője a nyári dudás, bourdon zenei és népzenei szaktáboroknak Nagykállóban, Tihanyban és Váralján. Ma már otthonosan mozog a több generációt tömörítő Magyar Dudazenekar tagjai között csakúgy, mint a színpadon. A támogatásból táborok részvételi díjait szeretné finanszírozni.

A zsűri tagjai idén Devich Márton a Bartók Rádió igazgatója, Pázmány Karolina Ágnes vizuálisnevelés-tanár, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanszékvezető-helyettese és Pertis Szabolcs matematika-fizika szakos tanár, népzenész voltak. Elsődleges bírálati szempontjuk a pályázók eddigi eredményessége és jelenlegi igényük indokoltsága volt. A támogatottak több mint egyharmada a 10-14 éves korosztályból került ki. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be kérelmet az ösztöndíjra, ami érthető is, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

A MOL közhasznú alapítványán keresztül 2006 óta karolja fel a fiatal tehetségeket, eddig több mint 3000 művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette. A támogatottak teljes listája a MOL Alapítvány honlapján érhető el:  https://molalapitvany.hu/cikk/muveszet-tudomany

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments