Véget ért a Három generációval az egészségért program a Szobi járás hat településén

Három generációval az egészségért a Szobi járás hat településén címmel pályázatot nyert Szob, Ipolydamásd, Kóspallag, Nagybörzsöny, Ipolytölgyes és Kemence, melynek keretében 2019. július 1-től 2020. november 30-ig több szűrővizsgálatot is szerveztek az érintett településeken a háziorvosok bevonásával, emellett pedig több szakvizsgálatra is sor került.

A háziorvosok által elvégzett szűrővizsgálatok voltak többek között a vérnyomás-, vércukormérés, a széklet-vérteszt, az általános egészségi állapotfelmérés, az EKG vizsgálat, a légzésfunkció vizsgálat és a boka-kar index szűrés.

Emellett több szakorvos is végzett kihelyezett vizsgálatokat. Sor került méhnyak-rákszűrésre, végbéldaganat szűrésre, bőrrákszűrésre és prosztata-rák szűrésre is.

Mivel a program célja a megelőzés volt, ezért előadások keretében igyekeztek felhívni a figyelmet különböző veszélyekre. Volt ösztönző előadás emlőrák szűrésre és figyelemfelhívás az alkohol fogyasztás és a dohányzás veszélyeire.

A szűrővizsgálatok keretében az orvosok több mint 5 ezer esetszámot rögzítettek. A Három generációval az egészségért program a Szobi járás hat településén célkitűzése 4115 esetszám volt, melyet így túl is teljesített, ami a program sikeres fogadtatását jelenti.

A megvalósítására egy kvázi praxisközösséget hoztak létre, amelyben a szobi két körzet háziorvosa, a kóspallagi-, az ipolydamásdi- illetve a Nagybörzsöny-kemencei praxis orvosai vettek részt. Továbbá szakorvosként bőrgyógyász, nőgyógyász, urológus-sebész és pszichoterapeuta lett bevonva a vizsgálatokba. A program megvalósításában diabetikus és védőnő is részt vett.

A pályázat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments