7 MESTER olajkeverék, avagy a 7 mesterlövés

A hét mesterlövés! Ha módodban lenne összeállítani, hidegen sajtolt olajokból egy MESTER-i összetételt, mi lenne az a hét olaj, amelyeket összeházasítanál? A Mi ötleteink „lövéseink” alapján készítettük el a 7 Mester olajat.

Az egészségtudatos emberek konyhájában egyre több, növényi olajat tartalmazó üvegcse található, mert vagy minden féle fajtát szeretne kipróbálni és az egészség védelme érdekében rendszeresen fogyasztani, vagy amikor elmegy egy természetgyógyászhoz, szinte kivétel nélkül, mindegyik ajánl valamilyen szuper olajat mindennapos fogyasztásra.

Mivel Mi magunk is nagy rajongói vagyunk a hidegen sajtolt növényi olajoknak, gondoltunk egy bátrat. Mi lenne, hogy ha összeszednénk a hatásaikat, megnéznénk a szinergiát, és hogy milyen módon tudnának együttműködni. Gyakorlatilag 1 mesterlövész az csak EGY mesterlövész, de ha már mondjuk hetet, 7 csodálatos olajat tudunk összeszedni, akkor ennek a hét mesterlövésznek a szinergista hatásuk sokkal többre képes. Régi álmunk volt, hogy megtaláljuk a megfelelő, többek között GMO mentes alapanyagot, amiből hidegen sajtolva, tudjunk, egy a mindennapokban fogyasztható „mester keveréket” készíteni. Ezért neveztük el 7 mester olajnak, mert külön – külön is csodát tudnak tenni az emberi szervezettel. A népgyógyászatból jól ismert 7 növény olajos kivonata teszi teljessé az összetételt és alkotja azt a szinergiát, melynek eredményeképpen kijelenthetjük, hogy a 7 mester olaj egy különleges készítmény, 7 Mester egy üvegbe. Egy csapásra 7 mestert kapunk egy üvegben, és nem mellékesen, ennek köszönhetően a konyhai pulton vagy polcon is több hely marad.

Nézzük mi is ez a hidegen sajtolás! Hidegen sajtolás során a magokat megtisztítva dolgozza fel a sajtoló üzem. Egy zárt rendszeren, egy speciális csiga-présen haladnak át a magok, miközben kipréselődik belőlük fantasztikus hatóanyag-tartalmú nedvük. Az eljárás közben nem alkalmaznak magas hőt, nem kell hevíteni, pirítani a magokat, ahhoz, hogy kinyerjék belőlük az olajat. A magas hőmérséklet amúgy is csak ártana értékes beltartalmuknak, mivel nagyon sok hatóanyag, vitamin és ásványi anyag hőérzékeny. A maximálisan megengedhető hőmérséklet 40 C°. A teljesen zárt rendszernek köszönhetően a sajtolás végén kinyert olaj mentes minden külső szennyeződéstől. Az eljárás során a magokból kisajtolt olajhoz semmilyen adalék-, színezék anyagot és vegyszert sem kell hozzá tenni. Az így nyert olajok 100%-ban természetesek és tiszták.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

A hidegen sajtolt növényi olajokban a mag, talán túlzás nélkül állíthatjuk, kvintesszenciája van, ezért érdemes őket, akár napi szinten fogyasztani. Ajánlott fogyasztási mennyisége általában felnőtteknek 1 evőkanál. Aki esetleg ódzkodik a tiszta olaj lenyelésétől, az tegye pirítós-kenyérre, vagy öntse le vele salátáját, sőt joghurtba vagy kefirbe is nyugodtan belekeverhető.

A 7 mester

Azon kívül, hogy mind-mind tele van rengeteg fontos vitaminnal, gazdagok ásványi anyagokban és nyomelemekben, együtt tökéletesen kiegészítik és megsokszorozzák hatásukat. Miért ne élhetnénk a természet adta szinergia hatásával!

Tökmagolaj: A feljegyzések alapján a tökmag gyógyászati céllal történő felhasználása Európában a 19. században terjedt el. A népgyógyászatban először féregűzőként kezdték el alkalmazni, és a mai napig ezen célból történő felhasználása széleskörben ismert. Elsőre mindenkinek a prosztatára gyakorolt jótékony hatása ugrik be, de emellett erősíti a húgyúti szerveket, és támogatja az emésztőrendszer munkáját is. Nőknek és férfiaknak is egyaránt érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen jótékonyan hat a vizeletürítést segítő záróizmok működésére.

Lenmagolaj: A legtöbb természetgyógyász az Omega-3 (alfa-linolén) és Omega-6 (linolsav) zsírsav egyensúlyának helyreállítására ajánlja. A lenmagolajban található Omega-3 (ALA) fogyasztása támogatja a vér normál koleszterinszintjének fenntartását, ami fontos tényező a szív- és érrendszeri megbetegedésekben. Magyarországon az Omega-3 és Omega-6 többszörösen telítetlen zsírsavak optimális aránya erősen eltolódott az Omega-6 zsírsavak irányába. Ennek is köszönhető a kardiovaszkuláris betegségben szenvedők magas száma. Kevésbé ismert tulajdonsága, hogy támogatja a fogyókúrát, mert a benne lévő ALA zsírsav segíti a fogyás folyamatában előforduló gyulladások csökkentését, mind eközben védi a bélfal nyálkahártyáját is.

Mákolajról érdemes tudni, hogy jótékonyan támogatja az idegrendszer normál működését. A mák latin neve a Papaver Somniferum, ahol a második tag magyar fordítása, röviden annyit tesz: „álmot hozó”. A hagyományok szerint nyugtatja a lelket, segít a testi-lelki kiegyensúlyozottság megteremtésében. A népgyógyászati tapasztalatok alapján egy nehéz időszakban kifejezetten jól jön a stressz okozta feszültség oldására. Az alvás és megfelelő pihenés fontosságát senkinek nem kell hosszan ecsetelni. Az éjszakai alvás minősége és mennyisége befolyásolja, hogy miképpen indul majd a másnap reggel. Sőt, kihat az egész napunkra! Kevésbé ismert jótékony tulajdonsága, de a füvesasszonyok, -emberek jól tudják, hogy rendszeres fogyasztása segít a csontok megtartásában.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Homoktövisolaj: A Homoktövis hallatán azonnal az immunrendszer támogatása jut az eszünkbe, és ez így is van rendjén, hiszen a népgyógyászatban a szervezet ellenálló-képességének fokozására alkalmazzák a mai napig is. Rendszeres fogyasztása jótékonyan hathat a kimerült, lemerült szervezetre, mert a magolajban található vitaminok, zsírsavak csökkenthetik a fáradékonyságot. A homoktövis magolajban megtalálható az Omega-7, más néven palmitoleinsav, ami ugyan nem esszenciális zsírsav, de fontos a szervezet számára, hiszen hozzájárulnak a szív– és érrendszer, az emésztőrendszer működésében, a bőr, a nyálkahártya táplálásában, a kollagén termelés révén a test szöveti regenerációiban, a koleszterinszint szabályozásában.

Szójaolaj: Szegény szóját vagy szereti valaki, vagy nem, köszönhető a GMO háborúnak. Nem áll jól a szénája. A szóját „növényi húsnak” is szokták nevezni, ami nem véletlen, hiszen az emberi szervezet számára ideális mennyiségben és arányban tartalmazza csaknem valamennyi esszenciális aminosavat. Sőt, fehérje összetétele és minősége az emberi szervezetben jól is hasznosul. Tápanyagtartalmát a teljes szójabab beltartalma alapján veszik, és ezt tekintve a teljes szójababnak mintegy 40 százaléka a fehérjetartalma, körülbelül 20-30% a szénhidráttartalma és körülbelül 20 százalék a zsírtartalma. A szójafehérje sok fitoösztrogént tartalmaz, amit a bélbaktériumok fognak átalakítani. Az átalakított formában fontos szerepet játszik a hormonális eredetű rákos megbetegedések kialakulásának megelőzésében. A szójaolaj gazdag még többszörösen telítetlen zsírsavakban, mint például linolénsavban is. Különlegessége még a magas licitin-tartalom. A lecitin számtalan életfunkcióban részt vesz, nélkülözhetetlen alkotóeleme a sejthártyának, az idegszövetnek. Fontos feladata van a zsírégetésben is.

Kendermagolaj: A kendermag igen népszerű, a figyelem középpontjában áll, ezért rengeteg klinikai kutatás főszereplője. A belőle, hidegen préselt olajban rengeteg omega-3 és omega-6 zsírsav van (3:1 arányban). Ezen kívül más, jótékony hatóanyagok garmada találhatóak benne, mint például antioxidáns hatású polifenolok, klorofill, vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak. Gyógyhatásait többek között ezen hatóanyagoknak köszönheti. A kendermagokban található gamma-linolénsav gyulladáscsökkentő hatású, ami csökkentheti a betegségek, így például a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. A kendermagban található növényi fehérjék emészthetősége nagyon jó – a szervezet számára sokkal könnyebb, mint például sok más gabonaféleségben, diófélékben és hüvelyesekben lévőké. Rendszeres fogyasztásával erősíthetjük az immunrendszerünket, csökkenthetjük bizonyos krónikus betegségek kialakulásának rizikóját, és az előbb említett esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a szívünket, a vérereket, sőt még az idegrendszerünket is védhetjük.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Barackmagolaj: Minden, a természetgyógyászat területén jártas szakembernek a sárgabarackmagról az elsők között a Kasmír északnyugati hegyvidékén elő Hunza törzs jut az eszébe. Tagjaik híresen hosszú életűek és legfontosabb táplálékuk a kajszibarack. dr. Robert McCarrison, világszerte jól ismert brit sebész, 1922. január 7-én megjelent amerikai orvosszövetség újságjában így írt tapasztalatairól: “A hunzáknál nincs ismert rákos eset. Ennél a népnél… hatalmas sárgabarack-ligetek vannak. A sárgabarackot a napon szárítják meg, és igen bőséges mennyiségben fogyasztják.” Azóta már közismert, hogy a B17-vitamin áll a daganatellenes hatás mögött. A népgyógyászatban, magas béta-karotin tartalma miatt a látás javítására is szokták alkalmazni. Legnagyobb kincsének az amigdalin nevű hatóanyagát tartják. Mivel nem vagyunk tudományos kutatók, nem végeztünk „kísérleteket” így kategorikusan nem áll módunkban kijelenteni rákellenes hatását, de az tény, hogy a betegségek megelőzésében nagyon hatékony.

Mikor érdemes fogyasztani?

A hidegen sajtolt olajokat általában reggel érdemes fogyasztani, éhgyomorra. Vegyél a szádba 1 evőkanálnyi olajat, zubogtasd egy picit, hogy a szájnyálkahártyájáról a hatóanyagok felszívódhassanak közvetlen a vérkeringésbe, majd nyeld le. A rendszeres olaj zubogtatás a száj mikrobiomjának is jót tesz, tehát egyszerre több helyen is támogatjuk a szervezetünk normál működését. Ha komolyan élvezni szeretnéd a hatóanyagok kényeztető hatását, akkor a reggelivel várj minimum 20 percet. Kávérajongóknak is minimum ennyi időt kellene várni az „éltető” nedű elfogyasztásával. (Jakab István egészség – be – fektető és Bell Barbara Fitoterapeuta) (x) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments