Az az idő, amikor van egy íróasztalod, amire lerakod a családi képet, az már lejárt

Váltakozó érzésekkel hagytuk ott a munkahelyünket és költöztünk „hómofiszba” március 13-án, aminek lassan már egy éve. Örültünk, mert biztonságban folytathattuk a munkát. Ez ahhoz képest főnyeremény volt, hogy a szupermarketek pénztárában másnap is be kellett ülni, dolgozni, és voltak olyan munkahelyek, amelyek a Covid intézkedései miatt átmenetileg egyszerűen megszűntek.

A tervezőirodáknál, szolgáltató cégeknél, de különösen az állami intézményekben eddig elképzelhetetlen volt az otthoni munka, azt figyelték, ki mikor megy ki vásárolni, vagy mennyit késik a munkába éréskor. Az irodában töltött idő és nem az ott végzett munka számított.

Az informatikai szféra kezdett el először másként gondolkozni. Nekem a munkám elvégzéséhez az agyamon kívül egy laptop és a hozzáférés szükséges, semmi más. Nem tök mindegy hogy ezt a munkahelyemen, otthon, vagy a vízparti kávézóban végzem? Jött elő a kérdés egyre gyakrabban. Így aztán, voltak cégek, ahol már a járvány előtt is lehetőség nyílt heti egy-két napra ott dolgozni az embernek ahol akar, a hét többi napján bent az íróasztalnál végzi a munkát, és ami vele jár egyeztetéseket, megbeszéléseket tart.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kinek szól a fülemüle hangja?

Az áttörést a Covid hozta, amikor a munkavégzés teljes idejére mindenki hazakényszerült. Jobb cégeknél kapott az ember egy laptopot, amivel csatlakozhatott a nagytestvérhez, aki természetesnek vette, hogy ahogy cégnél, úgy otthonról is van wifi. (Ez persze gondot jelenthetett amint a családból egyszerre többen kezdtek bele online tevékenységbe, amihez kevés volt a sávszélesség.)

Az elején még jó volt elhemperedni egy fotelben a laptoppal és folytatni a munkát ott, ahol a cégnél abbahagytuk. Később rá kellett jönni arra, hogy az irodabútorokat arra találták ki, hogy napi több órán keresztül dolgozni lehessen mellettük, míg a fotel legfeljebb néhány óráig nyújt kényelmet, utána keresed a helyed a különböző ülőalkalmatosságokon, és a lakásodnak azt a zugát, ahol nem zavarod a másikat, aki ugyanebben a cipőben jár.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "A mi érdekeink is azt diktálják, hogy úgy tudjunk az előfizetőkkel kapcsolatot tartani, hogy ne legyen bennük tüske"

Szeretné elolvasni cikkünket? Jelentkezzen be! Vagy csatlakozzon hozzánk! Indítsa el a 14 napos ingyenes próbaolvasási időszakot!


 

Kérjük, támogassa a független váci újságírást azzal, hogy cikkeinket olvassa és előfizet lapunkra!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments