Belváros: a rend érdekében újabb kamerák figyelik a behajtókat

Ahogyan a városvezetés szeptemberben jelezte: eredményes működés esetén további rendszámfelismerő kamerákat helyeznek ki a Belváros frekventált behajtási „kapuihoz”, ellenőrizendő a korlátozott övezeteket használók jogosultságát – írja a vac.hu.

Tavaly ősszel lépett működésbe az a két-két kamera, amely a Március 15. tér déli és északi végében ellenőrzi: betartja-e a területre behajtó autós az érvényes korlátozásokat. A tapasztalatokról Ferjancsics László elmondta: rendet ígértek a korábban problémákat okozó területen is. A megoldás fontos része a korlátozott övezetekbe való behajtások és az ott parkolások korrekt és állandó ellenőrzése. Az alpolgármester kiemelte: Jess Kinga (Összefogás Vácért) belvárosi képviselő által javasolt új rendszer bevált, az áthajtások és a parkoló autók száma jelentősen csökkent, valamint a korábbinál kisebb a fenntartási és az üzemeltetési költség.

A rendszer tovább bővül, a helyszíni kivitelezést kedden kezdte a szakcég. Kamerák kerülnek az eddig sok gondot okozó süllyedő oszlopos megoldás helyett a Görgey utcában a postához, az Eötvös utca Széchenyi utcai torkolatához, továbbá az Eszterházy utca Duna felé eső végéhez.

A rendszer működési elvéről Szeri Mihály, a Közterület-Felügyelet vezetője elmondta: a kamerák leolvassák a rendszámot a be- és kilépésnél, majd a telepített háttér informatika összeveti a kapott adatokat az engedéllyel rendelkező gépjárművek listájával. Ha nincs egyezés, vagy az övezetekben a megengedettnél tovább tartózkodik a jármű, akkor azonnal megindul a bírságolási folyamat.

„Az újabb pontokon a süllyedőkapus bóják nem fognak már működni, tehát balesetveszélyes fizikai akadályok már nem lesznek. Természetesen közúti jelzőtáblákkal hívjuk fel a gépjárművezetők figyelmét a korlátozott behajtásra. A tervek szerint február első hete lesz a próbaüzem, ekkor a szabálysértéseket csak regisztrálja a rendszer, de még nem büntetünk.” – tájékoztatott Szeri Mihály. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

1 Comment
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments